Агровиробництву – стабільний розвиток

– Формування конкурентоспроможного середовища, гідна оплата праці й, як результат, – заможне суспільство. Тобто і економіка, і влада мають працювати для того, щоб дійти до кожного члена суспільства, – це ті завдання, які нині стоять перед нами, – зазначив, відкриваючи засідання, перший заступник голови облдержадміністрації, секретар обласного комітету з економічних реформ Володимир Онищенко.
Протягом червня–серпня було проведено ряд громадських слухань та обговорень Програми економічних реформ, тож обласний комітет уже має певні напрацювання, а невдовзі Програму буде винесено на розгляд і затвердження сесії обласної ради, наголосила начальник головного управління економіки ОДА Олена Адамович.
Із головними напрямками розвитку сільськогосподарського комплексу області до 2014 року присутніх ознайомив начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Сень. Серед першочергових завдань він назвав необхідність запровадження ринку землі, для чого ще потрібно сформувати законодавчий простір. Певного доопрацювання потребують і схема оподаткування сільгосптоваровиробників, питання державної підтримки останніх та система державного регулювання збереження родючості грунтів. Нагального вирішення потребує й питання розвитку соціальної сфери села. На часі –  необхідність розвитку в області галузей садівництва й овочівництва, подальше технічне переоснащення та нарощування інтенсивності агровиробництва, селекційна й племінна робота,  залучення інвестицій.
Непіднятою цілиною назвав тваринницьку галузь області заступник голови ОДА Володимир Замикула, наголосивши, що агропромисловий комплекс – це ще й поле діяльності науковців.
Науковці ПДАА виклали економічні обгрунтування впровадження в області органічного землеробства, переходу на застосування лише поверхневого обробітку грунту, визначення зон найбільш ефективного вирощування тих чи інших сільгоспкультур, запровадження рекомендованих сівозмін, чистих парів і сидеральних культур, використання природних мінералів, які поліпшують якість грунтів, вирощування адаптованих до місцевих кліматичних умов і районованих сортів ранніх колосових культур.
Сільгоспвиробництво не буде високоефективним до того часу, поки аграрії не бачитимуть кінцевого результату своєї праці, вважає Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації, депутат обласної ради Тетяна Корост. Тому першочерговим завданням є завершення земельної реформи. Адже якщо, приміром, сьогодні сільгоспвиробник збудує нову ферму, а в нього завтра відберуть землю, то яка ж це  перспектива?  За словами Тетяни Корост, Україна має заявити про себе у світі як екологічно чиста країна, а наша область має бути регіоном виробництва екологічно чистого молока. Вона також звернула увагу присутніх на необхідність розвитку на селі приватного сектора та створення законодавчого підгрунтя для закупівлі у селян надлишкової сільгосппродукції.
Конкретні пропозиції до проекту обласної Програми економічних реформ вніс голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, керівник СТОВ “Воскобійники” Шишацького району Валерій Капленко. В їх числі – запровадження єдиного податку для сільгоспвиробників, бо нині, за словами виступаючого, одні сплачують більш як по 800 гривень за гектар землі, інші – по 140. Встановити термін оренди землі не менше 25 років, запровадити державну дотацію на гектар орної землі, у випадку зняття мораторію на продаж землі встановити єдину вартість гектара – 20 тисяч доларів США. Він також запропонував узаконити перерозпаювання невитребуваних земельних паїв та надавати їх молоді, яка повертається працювати в село.
На засіданні також розглядалося питання застосування в області альтернативних джерел енергії.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.