Сільгоспвиробництво: підсумки і перспективи

Зокрема, в рослинництві впроваджуються нові, більш прогресивні, технології. Практично всі орні землі використовуються ефективно. В господарствах області до 80% зросли площі земель, які обробляються безвідвальним методом, що, за словами заступника начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації  Семена Москаленка, сприяє економії пально-мастильних матеріалів та збереженню родючості грунтів. У відповідність до агротехнічних вимог приведена структура посівних площ. В господарствах області стали більше вирощувати такі нетрадиційні для нашого регіону культури, як льон, гірчицю, коріандр, суданську траву, американське сорго. Майже на 15 тисяч гектарів збільшено проти попереднього року площу посівів цукрових буряків. Нині на Полтавщині вже нікого не дивують 60-центнерні врожаї озимої пшениці, більш як 100-центнерні – кукурудзи, 40-центнерні – соняшнику, 600-центнерні – цукрових буряків.
Сприятливою у минулому маркетинговому році залишалася й державна цінова політика, що забезпечило отримання сільгосптоваровиробниками стабільних доходів від результатів своєї праці. Важливим є й те, що промислові потужності елеваторів для зберігання зерна в області збільшилися майже на 600 тисяч тонн і нині сягають трьох мільйонів тонн одночасного зберігання збіжжя. А із введенням в експлуатацію елеватора ТОВ СП “Нібулон” у Глобинському районі забезпечено транспортування сільськогосподарської продукції водним транспортом по Дніпру до чорноморських портів.
До 3,4 відсотка зріс середньообласний рівень розрахунку за оренду земельних паїв, а в окремих господарствах він сягає 8%.
Позитивні напрацювання має й тваринницька галузь. В області перевищено 4-тисячний рівень надоїв молока на кожну фуражну корову.
Понад 170 МТФ сільгосппідприємств Полтавщини обладнано молокопроводами. В господарствах функціонує 18 доїльних залів, із них 4 – збудовано в цьому році.
Стабільно, з нарощенням поголів’я худоби працюють сільгоспвиробники Котелевського, Шишацького, Оржицького, Глобинського районів, відтворюється тваринницька галузь у Козельщинському районі. З метою підвищення продуктивності свинопоголів’я товариством  НВП “Глобинськиий свинокомплекс” завезено близько 400 голів молодняку продуктивної м’ясної породи свиней європейської селекції Ландрас.  Апробований науковцями й новий тип свиней м’ясної породи “Багачанський”, виведений в ПАФ “Україна” Великобагачанського району та СТОВ “АФ “Оржицька”.
У рамках реалізації інвестиційних проектів, які працюють у тваринницькій галузі (загалом 18), нещодавно в агрофірмі імені О. П. Довженка Шишацького району впроваджено в експлуатацію доїльний зал на 500 корів, відремонтовано приміщення для утримання 400 голів ВРХ у СТОВ “Скіф” Котелевського району, збудовано 7 приміщень для утримання ВРХ та завезено обладнання для доїльного залу в ПП “Білоцерківська агропромислова група” Великобагачанського району.
З початку цього року практично за відсутності банківського кредитування аграрії купили близько 800 одиниць нової сільськогосподарської техніки на загальну суму майже 250 мільйонів гривень.
Окрім великих агропромислових холдингів і корпорацій, потужний арсенал високопродуктивної сільськогосподарської техніки мають такі господарства, як ТОВ АФ “Маяк” Котелевського, ПСП “Дружба” Чутівського, ТОВ “Білагро” Великобагачанського районів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.