Спека не відступає, небезпека – теж

Причиною пожеж найчастіше є людський фактор. На жаль, трапляються і навмисні підпали, як це було минулої суботи поблизу села Терентіївка Полтавського району. Там молоді люди помітили громадянина, який бігав лісом із запаленим жмутом лісової підстилки і робив підпали. Вони відразу звернулися до найближчого міліцейського посту. Правоохоронці затримали палія. Він усе-таки встиг завдати шкоди – поблизу залізниці вигоріло близько гектара лісової підстилки.
Клопотів пожежникам додають і загорання на торфовищах, що виникають через спеку.
– Зазвичай повідомлення про пожежі на торф'яних масивах надходять у вересні, бо люди звертають на них увагу тільки тоді, коли вони сильно розгораються і в повітрі з'являється специфічний запах, – говорить помічник начальника з питань взаємодії із засобами масової інформації головного управління МНС України в Полтавській області Світлана Рибалко. – Цього року наші співробітники працюють на випередження – здійснюють постійні об'їзди торфовищ і, як тільки виявляють загорання, одразу ліквідовують.
Минулого тижня у трьох районах – Глобинському, Пирятинському і Лохвицькому – під час обстеження виявили осередки горіння торфу, які одразу ж вдалося погасити. А от поблизу села Дзержинське Кременчуцького району пожежу на торфовищах гасили три доби.
– На торф'яники перекинувся вогонь із палаючого очерету. Кілька годин усі сили рятувальників були спрямовані на те, аби зупинити наступ вогню на село та ліс. Його вдалося загасити буквально за десять метрів від лісових насаджень, – зазначає Світлана Рибалко. – Складність гасіння пожежі полягала в тому, що необхідно було організувати швидке підвезення води з водойми, що знаходилась майже за дев'ять кілометрів від пожежі. Але міська влада Кременчука і Кременчуцького району виділила 4 водовози, пально-мастильні матеріали, чим було забезпечено безперебійну подачу води.
Причину загорання нині з'ясовують, але переважно такі пожежі виникають через необережне поводження з вогнем осіб, яких неможливо встановити. Небезпека виникнення пожеж залишається високою, адже суттєвого зниження температури синоптики не прогнозують.
– Цього року досить неординарна, аномальна ситуація. З 14 липня температура повітря – більше 30 градусів. Такого раніше не було. Щодня “перекриваємо” всі температурні рекорди за 120 років спостережень, – пояснює начальник обласного центру з гідрометеорології Володимир Богмацера. – Цього тижня спостерігаємо певне похолодання за рахунок того, що ночі стали довшими. У понеділок уже зафіксували максимальну денну температуру 35–36 градусів, а не 40. У третій декаді серпня можливе зниження денної температури до 25–35 градусів. Стрімкого похолодання не буде, вересень прогнозуємо посушливий.

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.