“Гарячі” ціни жаркого літа

– Молочна продукція почала рости в ціні з 2 серпня, – каже продавець Наталія, – відтоді ціни на твердий сир, наприклад, зростали мало не щодня на 2 – 3 гривні.
– Але ж ми підняли закупівельні ціни на молоко, бо внаслідок нинішньої спеки різко впали надої, – відповідають переробники, – отож змушені підвищувати ціни на виготовлену нами продукцію.
Як з’ясувалося, закупівельні ціни на молоко справді збільшилися на кількадесят копійок. Віднині в селян його купують не дешевше, аніж по 2 гривні за літр, а в сільгосппідприємств – від 3,5 до 4-х гривень. Тоді як, скажімо, в червні заготівельники платили селянам по 1,5–1,7 гривні за літр, а сільгосппідприємствам – по 2,5–3,5 гривні.
Молокосировина й надалі буде зростати в ціні, прогнозують фахівці-аграрники, бо її просто немає. Адже тільки за минулий рік поголів’я корів у нашій області зменшилося майже на 8 тисяч. Якщо в сільгосппідприємствах його на 600 голів наростили, то в індивідуальному секторі (у населення) воно зменшилося приблизно на 8,5 тисячі.
Негативно на відтворення поголів’я великої рогатої худоби можуть вплинути й цьогорічні погодні умови, вважає заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Филоненко. Причиною такої ситуації перш за все є недостатні обсяги заготівлі кормів: аграрії зібрали значно менше фуражного зерна, не в достатній кількості заготовлено й сінажу та сіна, адже через відсутність вологи не відростають отави багаторічних трав. Тож великі надії покладаються нині на силос, однак і його може бути менше від потреб. Та й погода може внести свої корективи. Отож із заготівлею цього корму для худоби зволікати не варто, вважають спеціалісти аграрної галузі, бо можна втратити значно більше.
Стабілізації виробництва молока в приватному секторі, за словами Івана Филоненка, має слугувати Програма, розроблена фахівцями головного управління агропромислового розвитку ОДА, в рамках якої у кожному районі області будуть створені міні-ферми, де утримуватиметься по 10 і більше корів. У 9 районах (Великобагачанському, Гадяцькому, Глобинському, Хорольському, Шишацькому та ін.) такі міні-ферми вже функціонують. За прогнозами, до кінця року буде створено ще 8 міні-ферм в інших районах області. Також планується надати таким фермам фінансову допомогу – по 30 тисяч гривень – для закупівлі холодильного й доїльного обладнання. Певна робота проводиться щодо створення молочарських обслуговуючих кооперативів. На думку фахівців, це зменшить кількість посередників між товаровиробником і молокопереробним підприємством, сприятиме отриманню високоякісного молока та збільшенню доходів виробників молокосировини. Загалом для цього планується виділити з обласного бюджету близько 740 тисяч гривень.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.