Готуй сани влітку…

Трубу прорвало – води  не стало

– Ремонтна бригада міняла трубу частинами: спочатку замінили один шматок, потім – другий, – розповіла кореспондентові “ЗП” Ольга, мешканка згаданого будинку. – Майстри пояснили нам, що міняють її у міру надходження коштів на ремонт. Протягом цього часу води у нас теж не було – її давали лише ввечері й у вихідні. Потім залатану трубу знову прорвало, але вже в іншому місці. Тож, врешті-решт, довелося видалити всі нові доточені шматки і замінити їх суцільною трубою. Добре, що ремонт нарешті закінчився й у нас тепер є гаряча вода…
Аварія на теплотрасі чи у водопровідній мережі може трапитися в будь-який момент. На жаль, проблемних ділянок, як їх називають спеціалісти, у Полтаві вистачає, адже система комунікацій зношена і потребує капітального ремонту. Але поки що ні в державному, ні в обласному бюджеті коштів на це немає. Тож і ремонтують її комунальники як і коли можуть. Проте латання труб улітку – це менші грошові витрати, а от узимку воно й обходиться дорожче, і часу для цього треба значно більше, особливо в таких складних погодних умовах, які були минулої зими.

“Стан водопровідної  мережі – робочий”

Черговий осінньо-зимовий період – не за горами. Про нього вже нагадують перше жовте листя на деревах і ціни на газ, які суттєво збільшилися. Фахівці говорять, що без подорожчання комунальних послуг, у тім числі водо- й теплопостачання, про що вже давно попереджали комунальники, нарікаючи на нерентабельність їхніх підприємств, не обійтися. Але чи стануть ті послуги якісними й чи будемо взимку з водою і теплом? Коментарі саме на такі запитання ми отримали від фахівців двох обласних підприємств – КП “Полтававодоканал” і ОДКВПТГ “Полтаватеплоенерго”, а також управління житлово-комунального господарства виконкому Полтавської міської ради.
Начальник відділу по зв’язках із громадськістю КП “Полтававодоканал” Олександр Мєлкозьоров повідомив із цього приводу таке:
– На початок серпня стан водопровідної й каналізаційної мереж у межах міста Полтави в цілому робочий. Але є такі ділянки, термін експлуатації яких минув, і вони потребують капітального ремонту. Проте через брак коштів “Полтававодоканал” у першу чергу ремонтує найбільш аварійні ділянки, до яких належить і водопровід у районі 5-го водозабору. Там проклали близько кілометра нових труб. До того ж у рамках підготовки до осінньо-зимового періоду було перевірене і налагоджене насосне обладнання на всіх п’яти водозаборах, які подають воду в Полтаву. Тож основна маса підготовчих робіт наразі виконана, і це дає підставу стверджувати, що місто взимку без води не залишиться.
Олександр Мєлкозьоров також повідомив, що в межах підготовки до зими були відремонтовані відстійники на міських очисних спорудах, до вересня має завершитись реконструкція тих ділянок каналізаційної мережі, які весною були підтоплені талими водами.

“Опалювальний сезон плануємо розпочати  вчасно”

Готується до чергового опалювального сезону й обласне державне комунальне виробниче підприємство теплового господарства “Полтаватеплоенерго”. Генеральний директор підприємства, депутат обласної ради Володимир Чернявський повідомив:
 – На сьогоднішній день стан готовності “Полтаватеплоенерго” до нового опалювального сезону – на рівні 70 відсотків. До його початку весь обсяг запланованих робіт буде виконаний. Однак ми швидше рухалися б у цьому напрямку, якби не стримуючі фактори, зокрема – недофінансування. Недостатня кількість обігових коштів стримує не лише підготовку до осінньо-зимового періоду, а й реконструкцію та модернізацію теплових мереж і обладнання, більша частина яких застаріла. Причина цього – незадовільний рівень розрахунків споживачів за тепло, в першу чергу – установ і організацій, які фінансуються з Державного бюджету. На сьогоднішній день цей показник становить близько 96 відсотків. Здавалося б, не так уже й мало. Але недоотримані нами 4 відсотки – чимала сума, близько 11 мільйонів гривень. У результаті – недостатнє фінансування виробничої діяльності. Зокрема, ми змушені економити на закупівлі обладнання, а також на ремонті та реконструкції тепломереж. На це в поточному році виділили всього 20 мільйонів гривень. Для порівняння наведу такий факт: лише на будівництво нової котельні замість старої, що знаходиться на вулиці Ціолковського і обслуговує значну частину обласного центру, а саме – мікрорайони Алмазний, Сади, необхідно, за скромними підрахунками, більше 120 мільйонів гривень.
 Серед головних причин, які ускладнюють підготовку до опалювального сезону, Володимир Чернявський назвав і невідповідність існуючих тарифів на послуги підприємства, затверджених ще в березні 2009 року, нинішнім економічним реаліям, зокрема новій ціні на електроенергію, подорожчанню газу на 50 відсотків:
 – Слід зазначити, що паливна складова в ціні на наші послуги становить 70 відсотків. Тож лише протягом серпня через різницю між новими цінами на енергоносії й діючими тарифами підприємство “Полтаватеплоенерго” зазнає збитків на 1 мільйон гривень. Така ж ситуація очікується й у вересні. Наша надія – на перегляд тарифів. Водночас ми не маємо наміру лише за рахунок їх збільшення компенсувати всі наші витрати, а активно шукаємо додаткові джерела фінансування, зокрема сподіваємося на отримання кредитів. Та як би там не було, а опалювальний сезон плануємо розпочати вчасно.
Під час наради, яка відбулася у Полтавській міській раді 26 липня цього року, начальник управління житлово-комунального господарства Юрій Непорада повідомив, що до осінньо-зимового сезону в Полтаві повністю підготовлено 611 будинків із 1957. Всього на ремонти комунікаційних систем виділено майже 12,5 мільйона гривень. Нині триває заміна трубопроводів у підвалах, теплообмінників, оновлюються покрівлі. Для проведення ремонту дорожнього покриття виділили 16,7 мільйона гривень, із них на капітальний – 6,7 мільйона, на поточний – 10 мільйонів. Покладено близько 76 тисяч м2 асфальтового покриття на загальну суму 13,6 мільйона гривень. Із 118 одиниць снігоприбиральної техніки вже підготовлено 84. Буде передбачено належний запас піщано-сольової суміші.

*  *  *

Щоразу комунальні підприємства міста й області напередодні чергового осінньо-зимового періоду звітуються про повну готовність до нього і запевняють, що узимку будемо і з теплом, і з водою. Так було й минулої осені. А коли захурделило-заморозило, до “Зорі Полтавщини” почали звертатися мешканці обласного центру, переважно літні люди,  зі скаргами на те, що в їхніх квартирах температура повітря – на рівні 10–140С. А ще пам’ятаємо тротуари, які в результаті зимової негоди і недостатньої готовності до неї комунальників (факт є факт!) перетворилися на ковзанку, дороги, схожі на смугу перешкод, і снігові замети. Тож сподіваємося, що цього року комунальні служби врахують ці уроки і  належним чином підготуються до зими з її морозами, хурделицями й відлигами. Як-то кажуть, зима покаже, наскільки були готові сани…

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.