Спека зобов’язує до пильності

– Ми зібралися, щоб скоординувати наші дії і в режимі цілодобового чергування забезпечити недопущення пожеж. Особисту відповідальність нестимуть голови райдержадміністрацій на території району і голова обласної держадміністрації – на території області, – наголосив Олександр Удовіченко.
Голів райдержадміністрацій, які перебували на відпочинку, відкликано з відпусток.
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Михайло Андрусенко розповів про організацію роботи обласного та районного штабів, зокрема про заборону відвідування населенням лісових масивів до 1 вересня та в'їзду в ліси усіх видів транспортних засобів. Особливо суворий контроль на місцях має бути встановлено за недопущенням спалювання сухої трави, стерні та пожнивних залишків на полях. Серед першочергових – і завдання забезпечення чіткої взаємодії між підрозділами лісової охорони, протипожежними підрозділами та силами і засобами, що залучаються до гасіння пожеж згідно з мобілізаційними планами, та патрулювання лісів області спеціалізованим літаком.
Начальник головного управління МНС України в Полтавській області Андріан Орліковський зазначив, що "еменесники" спільно зі співробітниками міліції перейшли на посилений режим несення служби, розгорнуто діяльність оперативного штабу, зокрема проводиться масово-роз'яснювальна робота серед населення області, разом з іншими службами здійснюватимуться рейди в місця відпочинку полтавців, зокрема біля річок та лісових масивів.
Начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко зокрема наголосив, що лісівники несуть цілодобове чергування, зокрема орендують літак, є інша необхідна техніка, і ситуація під контролем. Однак на одного працівника державної лісової охорони в області припадає близько тисячі гектарів лісу, а це велике навантаження. Тож доцільно було б направити їм на допомогу внутрішні чи строкові війська для патрулювання хоча б у вихідні. Житлом та харчуванням управління готове їх забезпечити.
Начальник Полтавського гідрометцентру Володимир Богмацера, проаналізувавши ситуацію, на жаль, втішних новин не обіцяв – спека протримається до середини серпня, і надзвичайна пожежна небезпека в області зберігається, адже до всього ще й посилиться південно-східний сухий вітер швидкістю 5–10 метрів за секунду.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко заслухав інформацію про стан справ у кількох районах області й наголосив на головних завданнях штабів та усіх представників служб і організацій, ще раз наголосивши, що відповідальність на кожного покладається особлива, а моніторинг ситуації проводитиметься щоденно, про що інформуватимуть засоби масової інформації.

* * *

Після проведення селекторної наради "Зоря Полтавщини" звернулася до керівників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування з проханням розповісти про те, що робиться на місцях для запобігання пожежам.
Голова Лохвицької райдержадміністрації Анатолій Заславець:
– У районі створений штаб у складі 11 чоловік на чолі з головою райдержадміністрації. Тричі на день голови сільських і міських рад доповідають про стан справ на місцях. Під особливою увагою – Гирявоісковецька, Білогорільська, Пісківська сільські ради. Це території, де розташовані торф'яники і хвойні ліси, вони постійно контролюються об'їзними групами, до яких входять співробітники МНС, правоохоронних органів, лісництв. Мобілізовано транспорт підприємств району.
Виконуючий обов'язки голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко:
– Ми з головою райдержадміністрації Сергієм Шовкоплясом об'їхали всі небезпечні ділянки району. З керівництвом агрофірм досягнуто домовленості перекультивувати межі між полями і населеними пунктами, щоб у разі лиха вогонь не міг перекинутися з однієї території на іншу. У районі проведено інвентаризацію усіх водойм і техніки, що може знадобитися.   
Голова Великобудищанської сільської ради Диканського району Христина Покутня:
– Прикро, що нам не вдалося обвалувати сміттєзвалище на території сільради через те, що кошти на це нині "заморожені". На випадок надзвичайної ситуації маємо розчищений доступ до центрального ставка, річки Ворскли. Серед населення проводимо роз'яснювальну роботу, попереджаємо про заборону розпалювати вогнища.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.