Орієнтація на кредити й кооперативи

Ситуацію прокоментувала заступник начальника відділу капітальних вкладень управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Валентина Кривохишкіна: “Для проведення підвідного газогону до села Байрак, в рамках угоди про співпрацю між Полтавською облдержадміністрацією та НАК “Нафтогаз України”, з державного бюджету були виділені кошти в сумі 919 тисяч гривень. Ці кошти цільовим призначенням пройшли через ДК “Укртрансгаз” на рахунок будівельно-монтажної фірми “Укргазпромбуд”, яка є структурним підрозділом цієї дочірньої компанії. Остання, тобто “Укргазпромбуд”, наприкінці 2009 року й виконала роботи з підведення газогону від села Затін до села Байрак та по акту передала сільській раді. Тож фактично, як такі, кошти в область не надходили, було виконано обсяг робіт, проведено 4,5 кілометра газогону. Ще 400 тисяч гривень було виділено для будівництва підвідного газогону Володимирівка – Сидорівщина цього ж району, що в сумі становить понад 1,2 мільйона гривень, про що, очевидно, й пишуть мешканці села Байрак”.
Як розповіла Валентина Кривохишкіна, мешканцям села Байрак пропонувалося створити кооператив і за рахунок власних коштів проводити вуличний газогін та підводи газу до житлових будинків. Така практика існує, оскільки в державному бюджеті видатки на будівництво вуличних газогонів не передбачено.
Стосовно кредитора, то, за словами голови Великобагачанської райдержадміністрації Олега Діденка, це був представник обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім”. Цей фонд надає селянам пільгові кредити (під 3% річних) й функціонує за рахунок співфінансування з державного, обласного та районного бюджетів. А його послугами, тобто кредитами, вже скористались мешканці інших сіл району – Вишарів, Степанівки, Мостовівщини та ін.
Звісно, можна лише поспівчувати тим, хто не в змозі віднайти таку, досить значну, суму на газифікацію власного помешкання, але виходить, що покладатися нині можна лише на самого себе, тобто на власну кишеню.
До речі, як нам повідомили, зараз у селі Байрак створено кілька кооперативів із газифікації цього населеного пункту. А фахівцями районного управління з експлуатації газового господарства проводяться роботи для прокладення газогону по території села.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.