Максимальна готовність та профілактика

Середньодобова температура повітря на Полтавщині тримається на рівні 27–29 градусів тепла. Це на 7–8 градусів вище норми для цього періоду. 2 серпня була зафіксована максимальна температура для нашого регіону            за двісті років метеоспостережень – 38,5 градуса. Це перевершило рекорд навіть посушливого літа 1946 року – тоді було 38 градусів. Цього року також вперше в Україні спостерігається така тривала спека. Ситуацію значно ускладнює низька вологість повітря, яка не піднімається вище 30%.
“До середини серпня температура повітря коливатиметься в межах 40 градусів. На висоті 1,5 кілометра температура тримається плюс 25 градусів, а на грунті вона сягає вище 60 градусів”, – повідомив Володимир Богмацера.
У другій декаді серпня можливе незначне зниження температури до 32–33 градусів, прогнозують синоптики. Дощі будуть короткочасні та локальні. Тому найвищий рівень пожежної небезпеки зберігатиметься до кінця серпня.
На нараді констатувалося, що з початку року в лісах виникли 82 пожежі, внаслідок яких було пошкоджено 25 гектарів лісових масивів. Торф’яну пожежу ліквідували у Глобинському районі. Начальник головного управління МНС України в Полтавській області Андріан Орліковський зазначив, що причини пожеж у лісах – людський фактор, зокрема   підпали.
“Нині всі наші підрозділи перебувають на посиленому варіанті несення служби, – сказав Андріан Орліковський. – Домовленість така: лісник із дільниці повідомляє головне управління про загорання, щоб не втрачати час на проміжну ланку. Навіть якщо ми виїхали і понесли певні  витрати – ніяких рахунків виставляти не будемо: ми робимо спільну справу”.
Перший заступник голови ОДА Володимир Онищенко оприлюднив офіційні документи, підписані віце-прем’єр-міністром України Андрієм Клюєвим з вимогою  створити  штаби для цілодобового відстеження ситуації в областях.  Голів райдержадміністрацій зобов’язано у стислі терміни відзвітувати про готовність до боротьби з пожежами.
Широкий спектр протипожежних заходів мають провести у сільгосппідприємствах. Аграріям  рекомендовано відповідним чином обробити межі полів, створивши захисні смуги, підвести необхідну кількість ємностей з водою, а відповідним органам – притягувати до суворої відповідальності тих, хто продовжує спалювати стерню.
Крім того, на невизначений поки що термін відкладається і початок сезону полювання.

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.