Вода забирає життя

Заборонено купатися на необладнаних для відпочинку людей пляжах, а саме: там, де немає попереджувальних написів, плакатів; необстежене дно; немає рятувальних постів. У таких місцях гине понад 75% дорослих і дітей. Якщо ж ви будете купатись у незнайомому місці, попередньо обстежте дно і заходьте у воду поступово. Не переоцінюйте свої сили, не запливайте далеко від берега.
Не стрибайте у воду з круч, мостів, причалів, інших узвиш. Пірнати можна лише там, де є достатня глибина, прозора вода, рівне дно. Не варто купатися поодинці біля крутих, обривистих і зарослих берегів. Не пустуйте на воді.
Не підпливайте до пароплавів, катерів, барж, що рухаються. Вас може затягнути під гвинт.
Якщо ви змерзли, не входьте у воду. Тривале купання спричиняє переохолодження організму і судоми. Відчувши навіть легку лихоманку, негайно вийдіть на берег.
Не входьте у воду відразу після сонячних ванн або розігрітими після рухливих ігор: від різкої зміни температури можна втратити свідомість. Не купайтеся у нетверезому стані й відразу після прийому їжі.
Потрапивши в сильну течію, випливайте під кутом до її напрямку. Якщо ви не вмієте плавати і перебуваєте у воді самі, не заходьте глибше пояса. Не залишайте дітей без нагляду і не дозволяйте їм відпливати далеко від вас.
Якщо ви потрапили у водоверть, наберіть побільше повітря у легені, пірніть на глибину (під водою сила водоверті слабне) і, зробивши сильний ривок убік за течією, виринайте на поверхню.
Небезпека криється і в сильній течії. У цьому випадку також дуже важливо не витрачати сили на боротьбу з течією. Найнебезпечніше в цій ситуації – намагатися повернутись до того місця, де ви зайшли у воду. Необхідно врахувати силу руху води і спокійно вийти на берег трохи нижче за течією.
Озера і ставки ваблять прохолодою, але й приховують небезпеку. Купатися в них, як і в річках, поодинці, без страхування, і тим більше дітям без нагляду старших дуже небезпечно. Ставки рідко очищають від сторонніх предметів, у них великі перепади глибин, а це – пастки для тих, хто не вміє плавати або плаває погано. Прогрівання води в таких водоймах нерівномірне, великий перепад температур верхнього і нижнього шарів може викликати судоми м’язів.
Будьте обережні на воді, бо вона не прощає легковажного ставлення і суворо карає, часом відбираючи життя.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.