Як врятуватися від спеки

Сильна спека має негативний вплив на імунну систему та послаблює організм навіть абсолютно здорових людей. А що вже казати про тих, хто має якісь недуги. Особливо обережними потрібно бути тим, у кого гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, хвороби щитоподібної залози, ожиріння, онкологічні захворювання, хто переніс інсульт чи інфаркт.
Насамперед цим людям потрібно до мінімуму скоротити час перебування під прямим сонячним промінням. Особливо будьте уважні до своїх дітей, адже вони перегріваються значно швидше, ніж дорослі. Якщо ж ви змушені ходити містом, вдягайте одяг вільного покрою з натуральних тканин, зручне взуття, головний убір світлого кольору або беріть із собою парасольку від сонця. Якщо ви вдома – в обідню пору перепочиньте, а якщо на роботі – влаштовуйте невеликі перерви. При сидячій роботі – походіть, виконайте нескладні вправи. Якщо на роботі багато рухаєтесь – посидьте, розслабтеся.
На спекотні дні не варто призначати серйозні медичні маніпуляції: операції, діагностичні процедури, видалення та протезування зубів. Обмежити перебування на сонці бажано й тим, хто приймає деякі ліки. Наприклад, сульфаніламідні, гормональні препарати чи біологічно активні добавки.
Ознаки перегріву: загальна слабкість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, сонливість, нудота, пришвидшені пульс та дихання. Може навіть дійти до непритомності та судом.
***
Найнебезпечніше, що може статися з організмом у спеку, – зневоднення. Його симптоми легко визначити за землистим кольором обличчя та темним відтінком сечі. Це означає, що нирки дають збій у роботі та “просять” води. Запам’ятайте: при температурі повітря, вищій за 26 градусів, щогодини в організм має надходити вода. Адже у спеку через підсилене потовиділення в організмі порушується водний баланс. Тому пити потрібно не менше трьох літрів на день. Але це має бути не солодка газована вода. Краще пити підсолену чи підкислену рідину: на 0,5 літра води додати солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку або ж столову ложку сухого білого вина. Підійдуть і морси, соки та “мінералка” (але майте на увазі, що дуже насичений склад мінеральної води може порушити електролітний обмін та збільшити навантаження на серце).
Звичайну воду можна замінити, вживаючи овочі та фрукти (краще місцеві, а не заморські), які містять рідину: огірки, помідори, кавуни. Завдяки їм організм отримує додаткову порцію вітамінів та мінеральних речовин. Гарячий зелений чай теж корисний у спеку – він регулює теплообмін. А от від міцних спиртних напоїв варто відмовитися, адже алкоголь збільшує тепловіддачу організму та провокує перегрівання. Також не варто захоплюватися напоями, які містять кофеїн, бо вони теж пришвидшують зневоднення. На ніч добре пити відвар м’яти – він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнювальним засобом.
Влітку краще вмиватися не звичайною водою, а замінити її на відвар ромашки чи липового цвіту. Перед тим, як вийти на вулицю, не користуйтеся милом чи лосьйоном. Мило руйнує захисний шар шкіри, і вона стає незахищеною перед руйнівними сонячними променями. А лосьйони підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетових променів.
Є й інші способи відновити водний баланс. Влаштуйте на столі в офісі чи вдома невеликий акваріум (можна навіть без рибок та рослин, тільки з водою) – він зволожує і трохи охолоджує повітря. Частіше мийте руки та вмивайтеся прохолодною водою, приймайте душ, але не холодний, а теплий, обливайте кімнатні рослини водою, вони будуть довго залишатися вологими.
***
У спеку не рекомендується їсти продукти, які зігрівають зсередини, наприклад, мед і сало. Перед сном відмовтеся від “серйозних” продуктів, насамперед – м’яса, тому що перетравлення важкої їжі викликає підвищення температури тіла та підсилює потовиділення. У спекотні дні необхідно значно знизити калорійність раціону та вживання солі, а збільшити – рослинної олії (вона містить вітамін Е і допомагає боротися зі спекою на клітинному рівні).
До страв-рятівників належать: холодний борщ (червоний буряк знижує тиск та збагачує склад крові); окрошка без ковбаси; холодний суп із зелені з картоплею.
***
Про всяк випадок при собі потрібно мати валідол, валокордин чи корвалол, нашатирний спирт, знеболювальний засіб широкої дії (спазмалгон, темпалгін тощо), вологі серветки, м’ятні льодяники чи таблетки.
Якщо людині стало погано в приміщенні, покладіть її на підлогу (там прохолодніше). Якщо це трапилося на вулиці чи у транспорті, потрібно відвести постраждалого у затінок, прикласти до лоба мокру серветку, дати понюхати нашатир та викликати “швидку допомогу”.
Викликайте “швидку”, якщо у вас темніє в очах, важко говорити, нудить, плутається свідомість, з’явився біль у лівому плечі та ключиці.
Ніна ДУРДИКУЛІЄВА
Головний лікар обласного
Центру здоров’я

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.