Туризм і любов до ближнього

Уже вдруге в Котелевському районі, цього разу поблизу села Ворони, розпочав роботу міжнародний туристичний табір для людей із обмеженими фізичними можливостями. Одним із ініціаторів залучення до такого виду відпочинку тих, хто через проблеми зі здоров'ям позбавлений можливості вільно виїжджати на природу, кілька років тому став голова обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" Сергій Чумак. Певною мірою до такої ініціативи його підштовхнуло й ознайомлення зі шведським досвідом у 2008 році.
– Повернувшись до Полтави, – розповідає Сергій Андрійович Чумак, – я разом із активістами нашої організації почав шукати підтримки у влади, щоб організувати цей не зовсім звичайний табір. Особливо нас підтримали співробітники обласного управління МНС. У співпраці віднайшовся навіть взаємовигідний напрямок: таким чином їхня служба набуває досвіду роботи з людьми з обмеженими фізичними можливостями. А в екстрених ситуаціях такий досвід, звісно, не раз знадобиться.
Тож обладнання для табірного наметового містечка, яке розбили на лісовій галявині біля річки, надало саме головне управління МНС України у Полтавській області. Важливо також, що в таборі постійно перебувають представники служби.
На урочисте відкриття туристичної зміни прибули заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, голова Котелевської райдержадміністрації, Герой України Тетяна Корост, голова районної ради Василь Тимошенко.
– Я впевнена, що в кожного на нашій землі вистачить тепла й добра, щоб передати його вам. Це наш обов'язок, – звернулася до присутніх Тетяна Корост. – Дуже хочеться, щоб ви відчули по-справжньому дбайливе ставлення. Агрофірма "Маяк" пригостить вас найсмачнішими продуктами.
Харчування у таборі триразове, доповнене смачною маяківською продукцією. Побут на території містечка облаштували відповідно до санітарних вимог.
Що ж до душевної атмосфери, то вона тут без перебільшення сповнена довіри і щирої радості. Запальні танці, спортивні змагання – все передбачено у програмі відпочинку, тож хочеться і перемогти, і віднайти нових друзів.  Саме за цим уже вдруге до табору приїхав і голова Полтавського районного осередку ВОІ Федір Агеєв. Для таких, як він, прикутих до візка, це дорогоцінна можливість і відчути, і проявити  любов до ближнього.
– Вдома, у місті, такого спілкування дуже бракує, – зізнається чоловік. – А тут можна досхочу наговоритися, і, що найголовніше, саме з тими, хто не вдає, а справді розуміє тебе найкраще.
Нині у таборі відпочиває 85 чоловік. Серед них – п'ятеро волонтерів. До речі, сюди приїхали не тільки з Росії, а й із Молдови та Латвії. Як першого представника Євросоюзу в таборі вітали Айгарса Боліса.
В обласному осередку Всеукраїнської організації інвалідів впевнені, що їхні ініціативи й надалі ширитимуться. Вже є домовленості про співпрацю і з зарубіжними організаціями інвалідів.
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.