Новий порядок сплати страхових внесків до Пенсійного фонду

Система Пенсійного фонду України працює в постійній динаміці. Нині згідно із Законом України “Про внесення змін до Законів України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” врегульований порядок сплати страхових внесків приватними підприємцями, які перебувають на фіксованому чи єдиному податку, а також членами їхніх сімей, які теж беруть участь у підприємницькій діяльності, але не перебувають із ними у трудових відносинах. Із липня цього року сума страхових внесків, які вони повинні сплачувати, не має бути меншою мінімального внеску з урахуванням частини сплаченого податку.
Мінімальний страховий внесок згідно із Законом України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” визначається таким чином: мінімальний розмір заробітної плати множиться на визначену законодавством ставку сплати, встановлену на день отримання доходу. Так, враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році, протягом липня–вересня цього року страховий внесок становитиме 294,82 грн, жовтня–листопада – 301,12 грн, а в грудні – 306,1 грн.
Водночас слід зазначити, що як для платників звичайної системи оподаткування, так і для підприємців, які перебувають на єдиному податку, існують обмеження сплати страхових внесків. Так, вони не можуть перевищувати 33,2 відсотка від 15 мінімальних заробітних плат. У відповідності до нинішньої мінімальної заробітної плати (888 гривень) це – 4422,24 гривні.
Зазначена категорія платників податків повинна сплачувати страхові внески щоквартально, за липень–вересень – до 20 жовтня, а за жовтень–грудень – до 20 січня. З метою зменшення фінансового навантаження на платників рекомендуємо сплачувати внески щомісячно.
Хочу наголосити, що з платників, які не перераховуватимуть суми страхових внесків у зазначених розмірах та у встановлені терміни, органами Пенсійного фонду кошти стягуватимуться через державну виконавчу службу або в судовому порядку.
З усіх питань, пов'язаних із визначенням сум доплати страхових внесків, можна звертатися безпосередньо до спеціалістів нашого управління або подзвонити на “гарячу лінію”, яка діє в управлінні, за телефоном 7-42-57.
Людмила СМОТРИЦЬКА
Начальник управління Пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.