Інвестиційні переваги й завдання Полтавщини

Якісні зміни в економіці, яких,
як повітря, потребує держава, можливі лише за умови залучення інвестицій. Водночас, за підсумками першого кварталу 2010 року, українська економіка недоотримала 13,3 відсотка інвестицій в основний капітал у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Шляхів, як поліпшити ситуацію, шукають і на державному, і на регіональному рівнях.
На Полтавщині це непросте завдання покладено на новостворену Раду з питань залучення інвестицій при облдержадміністрації в рамках діяльності обласного комітету з економічних реформ. Її перше засідання 27 липня провела начальник головного управління економіки облдержадміністрації Олена Адамович.
За даними експертів, Україна є однією з найпривабливіших для інвесторів країн світу. При цьому потенційно цікавими галузями для інвесторів є сільське господарство, харчова промисловість, енергетика, хімічна промисловість, машинобудування. Власне, ті галузі, що представлені на Полтавщині, підкреслила Олена Адамович, але при цьому інвестори не поспішають вкладати кошти на території області.
Причини такого незадовільного інвестиційного стану, констатували на зібранні, на рівні області  – відсутність необхідної інформації, незацікавленість органів місцевого управління, відсутність фахової підготовки для роботи з інвесторами, низка інших факторів.
Поліпшити інвестиційний клімат можна, переконана Олена Адамович. Але робота у цьому напрямку повинна вестися системно, до того ж необхідно змінити її форми. Першим кроком на цьому шляху має стати затвердження довгострокової програми залучення інвестицій у розвиток Полтавської області до 2015 року. Її розробку майже завершено. На засіданні Ради з питань залучення інвестицій при облдержадміністрації програму представив заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олександр Полупан. Начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Дмитро Орлов на підставі попереднього досвіду залучення інвестицій на Полтавщину, зокрема іноземних, детально проаналізував чинники, що стають на заваді, й запропонував заходи для їх подолання.
Учасники засідання обговорили ключові та найбільш проблемні питання у сфері інвестиційної діяльності.
Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.