Від “латання дірок” до стратегії реформування

Проблема реформування житлово-комунального господарства назріла давно. Рівень зносу основних фондів галузі становить більш ніж 50%. Суттєвого оновлення, заміни обладнання потребують водопровідні й каналізаційні насосні станції та очисні споруди. Гостро стоїть проблема нераціонального використання теплової енергії: через незадовільний технічний стан підприємств ЖКГ упродовж року в Україні марно витрачається понад два мільярди кубічних метрів природного газу. Потребує реконструкції житловий фонд будинків, зведених у 1960–1970 роках. Перелік невідкладних проблем можна продовжувати і продовжувати. Тому в Програмі економічних реформ України на 2010–2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” значну увагу приділено реформуванню саме житлово-комунальної галузі.
Впровадженню реформ у ЖКГ був присвячений регіональний семінар, організований державним підприємством “Агентство розвитку житлово-комунального господарства” за ініціативою Міністерства з питань житлово-комунального господарства України і при підтримці облдержадміністрації, який відбувся у Полтавському університеті економіки і торгівлі. На ньому йшлося, зокрема, про розробку проектів та залучення інвестицій.
– Якщо не почати реформувати житлово-комунальне господарство зараз, через кілька років настане крах галузі, – сказав у вступному слові заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Животенко. – Ми повинні впроваджувати нові форми управління, альтернативні джерела енергозбереження, працювати над тим, щоб житлово-комунальне господарство стало ефективним.
Основним вектором у реформуванні житлово-комунального господарства є залучення інвестицій. Виявилося, що фінансові потоки, які могли б увійти у місто чи район, знайти не так і важко. Проблема в тому, що на місцях виявилися неготовими прийняти їх.
– Останніми роками у багатьох областях спостерігається низький рівень ухвалення управлінських рішень, – констатував у виступі заступник генерального директора державного підприємства “Агентство розвитку житлово-комунального господарства” Станіслав Кузавов. – Це питання не компетенції працівника: можна бути спеціалістом високого рівня, але не розумітися на менеджменті, не вміти приймати стратегічні рішення. Наприклад, витрачати гроші лише на “латання дірок”. У той же час реформа ЖКГ неможлива без активної участі управлінців обласних і районних рівнів.
Кредити комунальним підприємствам для модернізації центральних систем водопостачання і водовідведення, теплопостачання, утилізації твердих відходів на найвигідніших умовах нині пропонує Європейський банк реконструкції і розвитку. Кредити надаються терміном до двадцяти років, із них перші п'ять – пільговий період на освоєння коштів, за який передбачається впровадити економію електроенергії на 15% і зберігати на цьому кошти, спрямовуючи їх у подальшому на погашення 4,11% річних кредиту.
– Такий кредит не пов'язаний з оформленням застави, – запевнив директор консалтингової компанії “ТехЕконом Оптім” Ігор Тютюшкін. – Він видається під гарантію місцевих рад перед Міністерством фінансів України. Критеріями є тільки те, що підприємство має бути комунальним, а сума кредиту повинна перевищувати один мільйон доларів США. Обмеження встановлено для того, щоб стимулювати комплексне розв'язання житлово-комунальних проблем.  
Реформу ЖКГ, зокрема створення об'єднань власників багатоквартирних будинків (ОВББ), в облдержадміністрації обговорять найближчими днями зі спеціалістами з Польщі. Адже передбачається, що до кінця 2014 року 80% багатоквартирних будинків у області перейдуть до управління їхніх мешканців, зазначив Віктор Животенко, і це частково повинно поставити житлово-комунальне господарство на нові рейки.
Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.