Охорона здоров’я

Але органи влади на місцях постають перед проблемою – місцеве населення проти закриття дільничних лікарень. Найболючіше питання: куди ж подітися стареньким одиноким людям, які є основними пацієнтами таких лікарень? Фахівці знайшли вихід – перепрофілювання дільничних лікарень у територіальні центри з надання медико-соціальної допомоги та реабілітації, на утримання яких залучаються кошти соціальної сфери.
Вивільнені кошти, які витрачалися на утримання приміщення та виплату зарплат персоналу, спрямовуються на придбання ліків, медичного обладнання, словом, на забезпечення лікувального процесу. Таким шляхом пішли у Котелевському районі, де з ініціативи голови райдержадміністрації, Героя України, депутата обласної ради Тетяни Корост на базі Великорублівської дільничної лікарні буде створена філія стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян управління праці та соціального захисту населення Котелевської райдержадміністрації. Там постійно проживатимуть 25 людей похилого віку, які потребують стороннього догляду та не мають родичів. Паралельно працюватиме амбулаторія загальної практики – сімейної  медицини. Але без завершення реформування первинного рівня надання медичної допомоги в області неможливо розпочати повноцінне реформування вторинного і третинного рівнів.
Хоча вже сьогодні третинний рівень медичної допомоги, а це обласні за-клади охорони здоров'я, оптимізує свою роботу – зменшуються терміни перебування хворих на лікарняних ліжках, водночас суттєво підвищується якість надання медичної допомоги.
Нині мешканці області обслуговуються в лікувальному закладі європейського рівня – обласній клінічній лікарні
ім. М.В.Скліфосовського. Лікарня оснащена найсучаснішою апаратурою й обладнанням, тут працюють фахівці своєї справи.
І найголовніше те, що в області створені умови для доступності такої високоспеціалізованої допомоги жителям сільської місцевості. Медики поставили собі завдання відпрацювати відповідальність, об'єктивність та професійну довіру між вторинним і третинним рівнями надання медичної допомоги.
Тобто якщо пацієнт пройшов обстеження у центральній районній лікарні, то з його результатами він приходить, скажімо, на операцію до фахівців обласного лікувального закладу, минаючи повторні обстеження під час надання планової медичної допомоги. І це також дозволить ефективніше використовувати кошти галузі охорони здоров'я. Так будують роботу організатори охорони здоров'я області на чолі з начальником головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктором Лисаком.
Про це йшлося під час чергової наради, в роботі якої взяли участь головні лікарі обласних медичних закладів, центральних районних лікарень, завідуючі аптеками мережі обласного комунального підприємства "Полтавафарм", керівники аптечних мереж області.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль переконаний, що реформування галузі охорони здоров'я неможливе без залучення до співпраці аптечної мережі, адже фармацевти повинні йти в ногу з лікарями в питанні лікування людей. Досягненням депутатського корпусу Полтавщини є збереження обласного комунального підприємства "Полтавафарм", яке працює на території області в рамках єдиного медичного простору. В мережі комунальних аптек створено 60 ветеранських куточків, де ліки відпускаються за цінами виробників.
Учасники наради підтримали рішення уряду щодо єдиного медичного простору і створення рівних умов для лікування людей, доступності медичних послуг на території всієї держави.

Тетяна СЕПІТА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.