Прес-конференції

Були певні проблеми навіть із пошуком і рекомендацією людей на посади керівників районів. Але, попри все, ми завершили формування районних адміністрацій, у декількох районах залишилося призначити заступників голів райдержадміністрацій. До формування адміністрацій намагалися підійти таким чином, щоб поєднати фаховий підхід і досвід. Якщо говорити про інші речі, ми задекларували підхід і за-просили всіх до спільної роботи на тих чи інших ділянках суспільного життя і виконавчої влади. Ми сказали про те, що патріоти Полтавщини – це таке розуміння і такий месідж, який міг би об'єднати у прагненні працювати на регіон, на громаду представників різних політичних сил, які готові до конструктивної співпраці.
Команда обласної адміністрації, яку я очолюю, є частиною команди Президента України Віктора Януковича. Ми беремо за основу своєї діяльності ті речі, які задекларовані у програмі "Україна для людей". Перед нами стоять завдання забезпечити ефективність влади і підвищення соціальних стандартів і якості життя, – наголосив Олександр Удовіченко.  
– Зроблені певні кроки в забезпеченні керованості соціально-економічних і суспільно-політичних процесів, які відбуваються на Полтавщині, – підкреслив він.
Влада визначає для себе пріоритетним завдання розвитку територій. Президент задекларував – тільки сильні регіони можуть бути основою для піднесення країни в цілому.
– Також, на наш погляд, вдалося зробити певні консолідуючі дії навколо свят, які проводили всі разом, свят, які є знаковими і для наших ветеранів у цілому для жителів Полтавщини і всієї країни. Така конструктивна робота, коли ми не ділили людей за політичними ознаками, дала можливість певної стабілізації в суспільстві. Люди відчули впевненість і певну стабілізацію ситуації з боку влади. Хоча говорити сьогодні про довіру до влади і все, що пов'язане з позитивами у відношенні до інституцій влади, сьогодні ще рано.
Керівник області зупинився, зокрема, на економічних і соціальних питаннях області. Він відзначив, що в регіоні вдалося зупинити темпи зростання заборгованості із заробітної плати: у березні – на 7,3 мільйона гривень, у квітні – на 623,7 тисячі гривень, у травні – на 601,1 тисячі гривень. На 1 березня 2010 року загальний зарплатний борг становив 48,4 мільйона гривень. На
1 червня, за статистичними даними, загальна заборгованість становила 39,9 мільйона. Скорочення – 8,5 мільйона.
– Зрозуміло, що це проблема не одного дня, – сказав голова облдержадміністрації. – Хоча керівництво держави ставить завдання до кінця року суттєво зменшити заборгованість, за квартал – на 30 відсотків. З одного боку розвиток промисловості й економіки в цілому в області збалансований, і тому наші цифри на фоні  цифр держави або інших областей виглядають невеликими, але з іншого – за всіма невиплаченими мільйонами – люди, які не отримують зароблене, тому це сьогодні – пріоритет номер один. У 2004 році ми йшли з влади, передавши "помаранчевій" команді 8,6 мільйона гривень боргів із заробітної плати в області. Ми ставимо собі завдання зменшити зарплатну заборгованість, а щодо активних підприємств –  взагалі ліквідувати її.
Полтавщина однією з перших областей в Україні розпочала розробку проекту обласної Програми економічних реформ на 2010–2014 роки "Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом". Основна її місія – виведення територіальної громади області на якісно новий рівень життя. Ключовими завданнями цієї Програми є прискорений розвиток АПК, переробної галузі, нафтогазового комплексу, машинобудування, будівництва, житлово-комунального господарства.
– Якщо говорити про економіку, то ми є складовою держави, і вибудувати свою особливу ситуацію неможливо, хоч  я хочу сказати й про те, що одним з пріоритетів нашої діяльності є організація економічних перетворень, створення структур, які сьогодні займаються підготовкою програми модернізації економіки, у тому числі на обласному рівні, – сказав Олександр Удовіченко.
Основні показники соціально-економічного розвитку свідчать, що ситуація в області, як і в цілому в державі, повільно, але покращується. За останні п'ять місяців зросли обсяги виробництва промислової продукції у розрахунку до відповідного періоду минулого року. Так, у січні–травні 2010 року зростання становило 23,4%, у т. ч. у переробній галузі – 53,5%. Значно краще порівняно з минулим роком спрацювало акціонерне товариство "Укртатнафта". Обсяги переробки нафти за квітень–червень цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли у 1,5 разу і досягли 930 тисяч тонн.
У сільському господарстві передбачена реалізація 18 інвестиційних проектів із будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів і ферм загальною вартістю 2,4 мільярда, з них 4 проекти – в галузі свинарства, 12 – у галузі молочного скотарства. За рахунок впровадження інвестиційних проектів у 2010–2011 роках у тваринництві планується створити близько 1000 нових робочих місць.
Мінімальна заробітна плата цього року становитиме 888 гривень порівняно з 643 гривнями в 2009 році. Полтавщина – серед тих областей, які забезпечують себе більш ніж на 50 відсотків своїми відрахуваннями до Пенсійного фонду. Послугами служби зайнятості користувалися у ІІ кварталі року 42 тисячі осіб проти 55 тисяч минулого року.  Чисельність працевлаштованих незайнятих громадян у квітні–червні становила 12,8 тисячі осіб, це на 5,5 відсотка більше, ніж торік. Це свідчить про те, що є певна стабілізація на виробництві, резюмував співрозмовник. Працює більшість заводів Кременчука, завантажені роботою підприємства Полтави, і це – об'єктивна реальність.
– Хто б із наших політичних опонентів не знаходив тут моменти для критики, але провідні підприємства Кременчука, такі, як колісний завод, завод дорожніх машин, сьогодні мають замовлення в основному від нашого північного сусіда. Те, що зроблено у взаємовідносинах із Росією, дає сьогодні реальний позитивний результат у прагматичному сенсі щодо співпраці на рівні економік, на рівні конкретних підприємств, – сказав він.
Олександр Удовіченко повідомив також, що до кінця поточного року планується здати в експлуатацію відремонтоване приміщення Полтавського українського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя. Щоправда, здадуть його поки що без запланованого раніше надсучасного обладнання для освітлення та озвучування. Головне завдання нині – повернути полтавцям театр.
У  журналістів було багато запитань до губернатора. Запитували про міжнародне співробітництво, реконструкцію автодороги Київ – Харків, ремонт Полтавського краєзнавчого музею, співпрацю з правоохоронними органами в питаннях викорінення корупції, про критерії призначення голів райдержадміністрацій, місцеві вибори тощо. Зокрема, Олександр Удовіченко як голова обласної організації Партії регіонів поки що не бачить у її рядах лідера, здатного забезпечити перемогу на виборах міського голови обласного центру. Обласна партійна організація, найімовірніше, не підтримуватиме на майбутніх виборах нинішнього мера Полтави Андрія Матковського. Олександр Удовіченко сказав, що з міським головою обласного центру склалися нормальні стосунки, але політична сила не може визначатися за симпатіями. Свого реального висуванця у полтавських регіоналів поки що немає, з кандидатурою, яку підтримуватимуть, ще визначатимуться. Оцінювати дані оприлюднених нині опитувань, на його думку, поки що рано.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.