Комітет з економічних реформ у дії

Як зазначив Володимир Онищенко, обласним комітетом з економічних реформ, який очолює голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, вже розроблено основу обласної програми економічних реформ, тепер триває визначення конкретних завдань по кожному напрямку. Водночас навіть найдосконаліша програма у галузі ЖКГ не принесе очікуваного результату, якщо в доцільності її запровадження не переконати населення.
Серед проблем, накопичених у ЖКГ, які слід вирішувати в першу чергу, Олена Адамович назвала передусім дебіторські й кредиторські неплатежі й аварійний стан основних фондів, низький рівень якості послуг. Причинами такої ситуації фахівці вважають монополізацію ринку житлово-комунальних послуг і відсутність приватних операторів із обслуговування багатоквартирних будинків. Метою реформи є забезпечення рентабельної роботи підприємств галузі, створення конкурентного середовища на ринку послуг ЖКГ.
Шляхи досягнення таких завдань можуть бути різні. Своїм досвідом ділилися учасники засідання. Так, Віктор Шкурат, керівник керуючої компанії "Житлорембудсервіс" (однієї з двох, створених у Кременчуці в результаті реформування міського житлово-комунального господарства), розповів про значно підвищену ефективність роботи з обслуговування житлових будинків і фінансовий результат після того, як було розділено функції замовника й виконавця послуг. Замовником є керуюча компанія: вона збирає плату за утримання житла й шукає підрядників для виконання робіт, контролюючи якість. На обслуговуванні  "Житлорембудсервісу" – 739 будинків. "Дореформене" Автозаводське управління для обслуговування цього житлового масиву забезпечувало роботою 360 працівників, при цьому на замовлення мешканців виконати ремонтні роботи вчасно не встигали, виконували їх неякісно, при цьому від 60 до 80 відсотків зібраної квартплати використовували на утримання штату й лише 10–15 відсотків витрачали на поточні ремонти. Тепер на підприємстві працює 46 чоловік, на заробітну плату яких іде 15–17 відсотків, на обслуговування будинків протягом року витрачено 19,8 млн грн (ЖЕДами – 6,5 млн грн). Працює "Житлорембудсервіс" цілодобово, на базі підприємства створено швидку житлово-комунальну допомогу. Виконавцями робіт обирають як комунальні ЖЕДи, так і приватні підприємства. Однак ЖЕДів насправді небагато: вони самі зійшли з дистанції ще на початку, не витримавши навантажень і відповідальності, зазначив Віктор Шкурат.
Міський голова Комсомольська Сергій Супрун теж переконаний у доцільності реформування системи ЖКГ, наочним прикладом є його рідне місто, яке ще у 1990-х роках розпочало реформу.
Експерт проекту USAID (США) "Реформа міського теплозабезпечення в Україні" Ігор Мурашко презентував проекти з енергозбереження й енергоефективності. Він наголосив, що серед п'яти міст України, де міська влада виявила бажання втілювати проекти, є й Миргород.
Учасники "круглого столу" прийняли резолюцію, якою пропонують обласному комітету з економічних реформ  затвердити план першочергових заходів, зокрема: призначити на рівні райдержадміністрацій енергетичних менеджерів і провести їх навчання зі збору первинної інформації з використання енергетичних ресурсів, організації обліку енергоресурсів; вивчити можливість розмежування функцій замовника та підрядника житлово-комунальних послуг; розпочати формувати енергетичну базу даних у районах та містах.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.