Із глибини віків

У купальську ніч матері, у яких хворіли діти, спалювали їхні сорочки на багатті, сподіваючись, що після цього малюки видужають. А ще за допомогою попелу можна було з'ясувати, хто в селі відьма. Щоб викрити нечисту, брали трішки попелу та вуглинок, зав'язували їх у ганчірку і, заховавши на грудях, ішли додому, не озираючись. Повір'я стверджують, що наступного дня відьма обов'язково з'являлася на порозі та просила: "Віддай мені те, що в тебе є!"
Але найбільше надій на купальське вогнище покладали молоді люди. За його допомогою і парубки, і дівчата з'ясовували, вдалим чи ні буде їхній шлюб. Перед тим як стрибнути, закохані обмінювалися вінками та бралися за руки. Якщо пара перестрибне через полум'я і не розніме рук, значить, до кінця своїх днів вони будуть разом.
До речі, хоча на свято і брали дітей, плигати через багаття їм не дозволяли. Хлопчики та дівчатка також надівали на голови віночки, але багаття їм замінювали купи кропиви або чортополоху.
Найкрасивішим і найзагадковішим обрядом купальської ночі, безсумнівно, вважається гадання на дівочих вінках. За їх допомогою красуні намагалися з'ясувати, чи вийдуть цього року заміж та з якого боку чекати сватів…
Вважалося, що в цей день вода набувала особливої магічної сили. Тому після гадання молодь ішла купатися. Розважалась у воді й дітлашня, щоправда, спочатку малюки повинні були віднести свої віночки у батьківський город та покласти на капусту, щоб качани виросли великими.
Одружені люди також заходили у воду, але швидко поверталися на берег. Вони збиралися своїм колом, щоб зварити на багатті юшку або куліш, поїсти вареників та голубців і, звісно ж, випити наливки або горілки.
Утім, далеко не всі веселилися, найвідважніші сміливці відправлялися до лісу шукати квітку папороті. За народними повір'ями, в ніч на Івана Купала відбуваються різні дива, наприклад, дерева переходять з місця на місце і шумом гілля розмовляють між собою, розповідаючи, під чиїми коренями заховані скарби. Той, у кого є квітка папороті, може побачити це дійство і зрозуміти мову дерев, а значить, і заволодіти незліченними багатствами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.