АПК. Досвід господарювання

Скептикам, які стверджують, що займатися тваринництвом в Україні – річ невдячна і неприбуткова, варто хоча б один раз побувати у ТОВ "Агрофірма імені Довженка". Господарство, яке має в обробітку 45 тисяч гектарів орної землі, спеціалізується на буряківництві та цукроварінні, паралельно успішно розвиває тваринницьку галузь. Нині в агрофірмі утримують 13500 голів ВРХ, із яких 6400 – дійне стадо. У середньому на день у господарстві виробляють 105 тонн молока, а за рік – понад 26 тисяч тонн (це приблизно 10-та частина молока, виробленого усіма сільгосппідприємствами Полтавщини).
У травні 2009 року в агрофірмі імені Довженка розпочали будівництво молочнотоварного комплексу сучасного типу. Перша черга, розрахована на 500 голів корів, уже введена в дію. На її будівництво витрачено 21 мільйон гривень. Утім, ці кошти в агрофірмі розраховують повернути максимум за п'ять років: нині продуктивність виробництва на фермі на 35% вища, ніж у цілому по господарству.
– У новому комплексі для корів створено такі комфортні умови, за яких вони можуть реалізувати увесь генетичний потенціал: 24 години на добу – свіжий корм у годівниці, джерельна вода, а взимку – із підігрівом, чудовий мікроклімат, який забезпечує сучасна вентиляційна система, – розповідає про нововведення генеральний директор ТОВ "Агрофірма імені Довженка" Віктор Скочко.
Саме шляхом сучасних технологій радять іти аграріям і в профільному міністерстві.
Віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута висловив переконання, що держава повинна підтримувати подібні інноваційно-інвестиційні проекти, спрямовані на захист вітчизняного сільгосптоваровиробника, які дозволять виробляти якісну і конкурентоспроможну продукцію, просувати її на зовнішні ринки, підтверджуючи тим самим імідж України як провідної аграрної держави. "Це позиція і уряду, і Президента України", – наголосив Віктор Слаута.
Водночас він запевнив аграріїв, що в 2011 році всі урядові програми будуть спрямовані на підтримку підприємств, які займаються інтенсифікацією сільського господарства.
Аналогічна позиція і обласної влади, яка визначила тваринницьку галузь як один із двох головних пріоритетів економічної політики.
– Настав час говорити про зовсім інший економічний і фінансовий результат від роботи на землі. Тому ті, хто для себе зрозумів цю ситуацію, сьогодні йдуть шляхом розвитку тваринництва. Це наш пріоритет, і влада, як виконавча, так і представницька, робитиме все для того, щоб підтримати відповідну ініціативу: створювати умови і знімати перешкоди, зокрема у процесі оформлення необхідних дозвільних документів та залучення інвестиційних коштів, – запевнив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
Генеральний директор агропромхолдингу "Астарта-Київ" Віктор Іванчик зазначив, що згідно із перспективним планом розвитку тваринництва компанії найближчим часом передбачено другу чергу будівництва молочнотоварного комплексу, з тим, щоб до 2015 року майже вдвічі збільшити виробництво молока в агрофірмі імені Довженка.
Віце-прем'єр-міністр України Віктор Слаута разом із головою обласної державної адміністрації Олександром Удовіченком провели нараду із сільгоспвиробниками Полтавщини, присвячену перспективам розвитку тваринницької галузі, а також поклали квіти до пам'ятника Миколі Гоголю на території його родинної садиби.

Євген Лопушинський
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.