АПК. Досвід господарювання

Вищезгадане регіональне управління на Полтавщині орендує більше 50 тисяч гектарів земель у Лохвицькому, Чорнухинському, Лубенському й Гадяцькому районах. Основна спеціалізація – вирощування високоякісного товарного зерна (як правило, 2–3 класів), розвиток тваринництва, зокрема, молочного скотарства, виробництво елітного посівного матеріалу зернових культур, адже товариство має статус насіннєвого господарства. Про кожен із цих напрямків господарювання, точніше – про результати роботи, можна розповідати довго, адже сказати є що. Наприклад, про урожайність пшениці, яка торік у середньому становила 60, а на окремих полях – і понад 100 центнерів із гектара, або ячменю – 50 ц/га, чи кукурудзи – 100 ц/га та цукрового буряку – 465, а на деяких полях – і 650 ц/га. Загалом валове виробництво кукурудзи в минулому році досягло 500 тисяч тонн (на цей рік планують 800 тис. т), а ранніх зернових – 300 тис. т. До речі, у товаристві мають можливість усе вирощене зерно зберігати на власному елеваторі, потужність якого – 240 тисяч тонн одночасного зберігання. А з урахуванням руху зерна (компанія має вихід на зовнішні ринки й, відповідно, прямі контракти із закордонними партнерами) можливості зберігання збіжжя перевищують 500 тисяч тонн. Такі вагомі здобутки у зерновиробництві – то результат використання тільки сертифікованого якісного насіння, високоякісних органічних і мінеральних добрив та засобів захисту рослин, високий професійний рівень спеціалістів агроформування. А ще – застосування потужної новітньої техніки сільськогосподарського призначення і, звісно ж, дотримання відповідних агротехнологій. Високий рівень культури ведення землеробства, чим вигідно вирізняється "Райз-Максимко", можна спостерігати й нині – на кожному полі товариства, де, незважаючи на недостатню кількість опадів, посіви різних сільськогосподарських культур перебувають у хорошому стані.
 Окремі слова – про виробництво насіння. Скажімо, посівним матеріалом кукурудзи, вирощеним і відкаліброваним на насіннєвому заводі "Райз-Максимко", можна засіяти близько 300 тисяч гектарів площ. Не набагато менше виробляється й насіння соняшнику, ранніх зернових культур. Милують око учасників численних семінарів, що проводяться на базі компанії і спрямовані на підвищення культури землеробства та поліпшення  технологій вирощування сільськогосподарських культур  в цілому в Україні, демонстраційні ділянки оглядового полігона ЗАТ із елітними посівами різних сільськогосподарських культур. До речі, насіння, вирощене в зазначеному товаристві, високоврожайне, вже апробоване й районоване до місцевих кліматичних умов.
* * *
Нині чомусь уже стало нормою, що потужні інвестори, як правило, позбавляються тваринницької галузі. У зазначеному агроформуванні тваринництво поважають і розвивають. Так, поголів'я великої рогатої худоби становить 6000 голів, у тому числі корів – 2200. У планах – розширення дійного стада. А нещодавно завезли й свиней української білої породи. Тваринницькі ферми зазвичай відбудовують на території вже існуючих, бо керівництво товариства має тверде  переконання: ферма для села – то не тільки робочі місця, а й специфічний уклад життя місцевого населення та подальша перспектива розвитку.
– Два роки тому, на початковому етапі завезення худоби, було прийнято політичне рішення – займатися тваринництвом, хоча, зрозуміло, тоді для нас воно було збитковим. Нині, коли ми вже вийшли на певний рівень утримання молочного скотарства, отримуємо певні прибутки, що зайвий раз підтверджує – будь-якою справою треба займатися професійно, – переконаний Віктор Спаський. – У цьому зв'язку зауважу: розведення високопродуктивної худоби – справа дороговартісна. Нині діючий уряд це розуміє, тож хочеться сподіватися, що в державі віднайдуться можливості для фінансової підтримки тих сільгоспвиробників, які займаються тваринництвом.
Стосовно рівня утримання корів у ЗАТ "Райз-Максимко", то, наприклад, на МТФ у селі Васильки ми побачили сучасний тваринницький комплекс: нове приміщення для безприв'язного утримання худоби, доїльний зал із молокопроводами й ємністю для охолодження молока. Середньодобовий надій на кожну фуражну корову нині становить понад 18 кілограмів. Тут дбайливо й відповідально ставляться до худоби, відпрацьовано збалансований раціон годівлі тварин, створено хорошу  кормову базу. Аналогічні комфортні умови створено або створюються й на інших тваринницьких фермах товариства.
* * *
Загалом на Полтавщині Східне регіональне управління ЗАТ "Райз-Максимко" забезпечує роботою близько 3,5 тисячі чоловік, створюючи відповідні умови для праці й своєчасно виплачуючи хорошу заробітну плату. Механізатори товариства, а тут мають можливість вибирати кращих із кращих, працюють позмінно, вони забезпечені спец-одягом і повноцінним триразовим харчуванням. Для зручності, аби не витрачати часу на дорогу до роботи, тут функціонує комфортабельний гуртожиток. Варто додати, що для такої потужної техніки, яка працює на полях "Райзу", а це трактори й зернозбиральні комбайни фірми "Джон-Дір", бурякозбиральні – "Ропа" та інші, потрібні висококласні механізатори, яких навчають у власних сервісних центрах. Спілкуючись із керівництвом цієї потужної аграрної компанії, виявилася ще одна особливість – яким би погожим не був день, навіть під час посівної чи збиральної кампанії, але неділя – то завжди вихідний, це принципово.
– У заповідях Божих сказано: шість днів працюй, а сьомий – відпочивай. У мене, на-приклад, неділя – то день сім'ї. Ми разом проводимо його: відпочиваємо, намагаємося  провести час плідно, відвідуємо церкву. Знаєте, якщо людина не встигає все зробити в робочі дні, то, як на мене, десь неправильно організований виробничий процес. Адже людина має не тільки заробляти гроші, а й відпочивати, приділяючи увагу духовному розвитку, бо не хлібом єдиним вона живе, – наголосив віце-президент ЗАТ "Компанія "Райз", генеральний директор ЗАТ "Райз-Максимко", заслужений працівник сільського господарства України Юрій Колєснік.
Виконуючи виробничі обов'язки перед своїми працівниками, у товаристві дбають і про життя громад, на території яких компанія має підрозділи. Так, на підприємстві створено спеціальний відділ, який займається соціальним розвитком населених пунктів, де орендується земля. Компанія надає допомогу в ремонті доріг, шкіл і дитсадків, будівництві церков, вирішенні інших питань. Зокрема, Лохвицькій райлікарні придбали обладнання для діагностики серцево-судинних захворювань, на що витратили 180 тисяч гривень, у деякі села передали техніку, яку можна переобладнати під машини "швидкої допомоги", за рахунок підприємства утримуються й деякі Будинки культури. У бюджеті товариства є стаття витрат – на розвиток населених пунктів і соціальні допомоги, і це без врахування відрахувань до бюджетів різних рівнів.
Під час спілкування з генеральним директором ЗАТ зайшла мова й про стосунки між сільгосптоваровиробниками й державою. У цьому плані Юрій Колєснік твердо переконаний, що держава в усьому має бути партнером виробників. Своєчасно регулювати датування збиткових галузей сільгоспвиробництва й виконувати свої обіцянки, бо, скажімо, торік через невиплату держ-дотацій за різними програмами "Компанія "Райз" недоотримала 160 мільйонів гривень. У той час, як в державі функціонує чимало фіскальних органів, які завжди готові покарати сільгоспвиробника, немає жодної інституції, яка б цікавилася його проблемами й допомагала в їх вирішенні. І така ситуація не може вважатися нормою, бо загалом потрібно так жити й працювати, щоб не створювати проблем іншим, резюмував Юрій Колєснік.
Девіз роботи "Компанії "Райз" – завжди на крок попереду. І це не просто слова, бо, незва
жаючи на всі досягнення, спеціалісти товариства завжди у пошуку нових ідей, нових підходів, врешті, нових технологій. Адже, як відомо, межі досконалості не існує.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.