Актуально

– Завжди над цими питаннями працювали облдержадміністрація, райдержадміністрації. 2004 року, коли наша команда йшла з виконавчої влади, ми знизили заборгованість по заробітній платі до 6 мільйонів гривень. З початку нинішнього року заборгованість по заробітній платі в області коливається в рамках 45–48 мільйонів гривень, – сказав Олександр Удовіченко. – За січень-лютий відбулося її збільшення до 48,3 мільйона гривень. У цілому в державі підприємства заборгували своїм працівникам понад 1,5 мільярда гривень. Нині введено новий показник – відношення обсягів заборгованої зарплати до загального обсягу зарплати, яка виплачується в регіоні. Якщо врахувати, що місячний фонд заробітної плати в області – 723 мільйони гривень, то цей показник у нас становить 5,6 відсотка, відповідно ми на 18 місці в державі. З одного боку наче й непогано, а з іншого – ми розуміємо, що 40 мільйонів гривень заборгованості – це дуже багато. Люди повинні отримати зароблене. Тому перед органами виконавчої влади області, структурами, які опікуються різними галузями народного господарства, поставлено конкретне завдання – до кінця нинішнього року зменшити заборгованість на підприємствах різних галузей і форм власності як мінімум на 50 відсотків.
Є галузі, де заборгованість узагалі має бути ліквідована. Перш за все це – комунальні підприємства, насамперед житлово-комунального господарства, яким, у свою чергу, заборгували місцеві бюджети. Зокрема, у нашій області основна проблема – підприємства електротранспорту, а саме – Кременчуцьке й Полтавське тролейбусні управління. Одна з основних причин виникнення заборгованості тут – держава лише на 50 відсотків відшкодовує компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян. “Ці питання спільно з центральною владою ми повинні вирішити протягом двох місяців і вийти на контрольовану ситуацію”, – підкреслив голова облдержадміністрації.
Однак в області є чимало підприємств, які знаходяться в процесі банкрутства чи санації. У багатьох із них уже немає навіть майна, яке можна було б продати. Олександр Удовіченко звернув увагу на те, що згідно з діючим законодавством ці процедури можуть тривати дуже довго, при цьому заробітна плата у таких підприємств не є першочерговим пріоритетом. Вона – лише третя у списку платежів після відрахувань до бюджету та виплат кредиторських заборгованостей. “Прем’єр-міністром України було поставлено завдання перед Міністерством економіки України внести зміни до законодавства щодо надання пріоритету виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах. Що ж до погашення заборгованості на державних підприємствах області – Лохвицькому та Карлівському спиртокомбінатах, які фактично доведені до банкрутства, – ми поставили перед урядом питання про участь у цьому концерну “Укрспирт”, адже їх проблематично вирішити на рівні області”, – зазначив Олександр Удовіченко.
На жаль, є багато керівників економічно активних підприємств, які ставлять виплату заробітної плати не на перший план. Тому із кожним таким підприємством-боржником в області буде відпрацьовано й підписано графік погашення заборгованості із заробітної плати. Також ставиться завдання посилення роботи обласної та районних комісій із питань заборгованості по заробітній платі.
Голова облдержадміністрації відзначив певну стабілізацію машинобудівного комплексу Кременчука та Полтави, підприємств інших галузей. Хоча в цілому економічна ситуація на одному з найбільших в останній період боржників по заробітній платі – Полтавському тепловозоремонтному заводі – поки що залишається складною, підприємство почало отримувати замовлення. Стабільно працює й ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”. Насамперед, на думку Олександра Удовіченка, це пов’язано зі стабілізацією влади, яка позитивно впливає на економіку й виробництво.
Вийшов зі скрутного становища й аграрний сектор економіки області. Адже цьогорічної весни сільгоспвиробникам довелося пересівати практично 50 відсотків озимого клину. “Сьогодні ми маємо збільшення посівів таких ключових культур, як кукурудза, соняшник з одночасним дотриманням сівозміни. Область є лідером в державі за обсягами посівів цукрового буряку – цієї стратегічної культури цього року маємо 73,5 тисячі гектарів, тоді як минулого року було 65 тисяч гектарів. У цілому ситуація на полях області складається добре”, – зазначив Олександр Удовіченко.
Під час брифінгу він торкнувся формування кадрового потенціалу райдержадміністрацій, питання відшкодування ПДВ, а також вертикальної інтеграції програми економічного розвитку держави, яка була прийнята на засіданні Комітету економічних реформ. Нині відпрацьовуються участь у ній Полтавщини, а також відповідна обласна програма.
Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.