15 травня – День науки

Вже понад сорок років полтавці досліджують газонафтові горизонти, впроваджують нові методи буріння й видобутку вуглеводнів. Й чимдалі більше акцентують увагу – і свою, і суспільства – на досягненні максимально можливого безпечного “контакту” з природою.
– Власне кажучи, пошук родовищ і їх розробка – це техногенна аномалія. Не слід забувати, що в Україні чорноземи займають близько 44 відсотків території (для порівняння: у світі – близько 6 відсотків). І екологічні питання, зокрема відновлення порушених грунтів, – серйозна проблема, – підкреслює директор Полтавського відділення УкрДГРІ, кандидат технічних наук Олександр Лужаниця.
Традиційно питання екології довкілля (екологічний моніторинг, оцінка забруднення грунтів, методи відновлення) в процесі буріння й видобутку вуглеводнів є одним з основних напрямків роботи полтавських науковців. Застосовуючи їхній доробок, підприємства галузі відновлюють родючість землі на 90 – 95 відсотків, і на них знову колоситься золотава пшениця. Розроблена спеціальна технологія, яка дозволяє зменшити на 40 відсотків відведення під бурову орних земель. У районах річок зменшено загрозу забруднення завдяки засобам утилізації відходів, що теж є темою прикладної науки, якою займаються фахівці відділення УкрДГРІ.
При цьому співробітники інституту активно працюють над завданням, що ставить перед закладом держава: нарощення мінерально-сировинної бази, в тому числі буріння свердловин, інтенсифікація видобутку. Нещодавно, отримавши дві ліцензії на вивчення надр, відділення при підтримці інвесторів, яких нині шукає спільно з облдержадміністрацією, розроблятиме корисні копалини на великих глибинах (є проект буріння до
8 тисяч метрів).
Розвиваючи традиційні напрямки, науковці нині опрацьовують і нові, перспективні: використання термальних вод глибокого залягання як альтернативного джерела теплозабезпечення (вже розроблений пілотний проект для Гадяча); видобутку метану з вугільних пластів, що може запобігти виникненню аварій на вугільних шахтах, сприятиме енергонезалежності країни.
Зі 104 співробітників Полтавського відділення Українського державного геологорозвідувального інституту 66 безпосередньо займаються наукою (зокрема, працюють доктор наук, 14 кандидатів наук, аспіранти).
Звісно, нинішні часи непрості, говорить Олександр Лужаниця. Фінансування науки мало б бути більшим, і криза не минула безслідно. Але хочеться сподіватися, що Україна – найбагатша на корисні копалини на одиницю території країна Європи – зрештою підтримає і свій, не менш багатий, науковий потенціал.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.