АПК. Досвід господарювання

Нині у господарстві засівають більш ніж по 1200 гектарів за день. Єдине, що дошкуляє сьогодні аграріям, – обмеження кредитних ресурсів. Навіть такий солідний виробник, який має позитивний кредитний імідж, практично позбавлений можливості отримати банківську позику. За словами Анатолія Кибки, необхідно якомога швидше змінити цю ситуацію на ліпше.
Сьогодні ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”, яке при заснуванні мало лише 300 гектарів орних земель, обробляє більше 22 тисяч гектарів. Має розвинений тваринницький комплекс. А ще поряд із традиційними напрямами сільськогосподарської діяльності тут розвивають нині трохи призабуте в Україні садівництво.
– Ця галузь дає найбільшу інтенсифікацію виробництва на один гектар землі, – запевняє заступник генерального директора з питань науки та садівництва ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”, депутат Карлівської райради Володимир Слєпцов. – Судіть самі, на одному гектарі ми садимо 2 тисячі деревець. З кожного дерева можна отримати від 10 до 40 кілограмів яблук. Беремо середнє – 30 кілограмів – і множимо на дві тисячі: це шістдесят тисяч кілограмів урожаю на гектар. Хай навіть візьмемо меншу цифру – сорок тисяч. Помножимо її на мінімальну ціну – 3 гривні – й отримаємо 120 тисяч валового доходу на гектар.
Торік у господарстві заклали перші 10 гектарів саду. Цієї весни – ще 12. А в перспективі сад буятиме на 80 гектарах.
– Ми можемо, як-то кажуть, завалити яблуками всю Україну, тим більше, що зараз ринок не насичений, – ділиться амбітними планами Володимир Слєпцов.
Поки що, за його словами, 60% яблук на вітчизняному ринку виробляє Вінниччина. Але полтавці, й у першу чергу карлівчани, націлені на те, щоб вирівняти таку диспропорцію. Не кажучи вже про витіснення з ринку імпортерів, продукція яких не йде в жодне порівняння з нашою ані за смаком, ані за корисними якостями. Крім яблук, у “Докучаєвських чорноземах” вирощують смородину, а з цього року й полуницю.
Маючи успішне виробництво, в компанії демонструють приклад соціально-відповідального бізнесу. Школи, дитячі садки, лікарні, ветерани і пенсіонери Карлівського району отримують допомогу через заснований рік тому благодійний фонд “Добро”.
Представники компанії – часті гості в освітніх та медичних закладах Карлівського району. Кожні такі гостини – справжнє свято для дітей, адже гості приїжджають із подарунками. А крім того, сільгосппідприємство допомагає вирішити такі нагальні проблеми закладів, як, наприклад, підвезення вихованців, організація харчування, закупівля спортивного інвентарю, медичного обладнання для лікарень тощо.
До 9 Травня ветерани району отримають від фонду “Добро” подарункові набори. Для цього компанія виділила понад 70 тисяч гривень. Та подвиг, який здійснили 65 років тому наші діди та батьки, – безцінний. А тому ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” взяло на себе левову частку затрат із організації та проведення Свята Перемоги в районі.

Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.