Актуально

Відповідно до законодавства про транспорт підприємства всіх форм власності та підпорядкування, що виконують перевезення пасажирів, зобов’язані забезпечувати права на пільги громадян щодо послуговування транспортом загального користування. До нього, зокрема, належать швидкісні трамваї та автобуси, що перевозять пасажирів на маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі. У тому числі й маршрутки, які курсують у містах.
Обласні державні адміністрації формують у приміському сполученні мережу автобусних маршрутів загального користування, які не виходять за межі території області, а органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування. Зазначені органи влади здійснюють контроль за виконанням транспортного законодавства на відповідній території згідно з повноваженнями, визначеними законами України.
Державний контроль за дотриманням автоперевізниками вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів з організації перевезення пасажирів здійснює урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті.
Безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян є порушенням чинного законодавства і тягне за собою адміністративну відповідальність накладанням штрафу на перевізників.
– Поясніть, будь ласка, надання пільг із оплати комунальних послуг у разі проживання двох дітей війни на одній житловій площі.
– Статтею 5 Закону “Про соціальний захист дітей війни” встановлено, що діти війни мають право на 25-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.
Норми користування комунальними послугами для громадян, які мають пільги щодо їх оплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 року № 879 “Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати”.
У разі проживання на одній житловій площі двох дітей війни їм надається 25-відсоткова знижка плати в межах встановлених норм на двох осіб.
Зокрема, відповідно до зазначеної постанови 25-відсоткова знижка з оплати опалення житла надається одній дитині війни на 31,5 кв. м, двом дітям війни – на 52,5 кв. м, але не більше загального розміру опалювальної площі; з оплати електроенергії – у розмірі 75 кВт.год на сім’ю з однієї-двох осіб.
Які ще пільги мають діти війни, розповіла директор Департаменту в справах людей похилого віку та соціальних послуг Мінпраці Світлана УСТИМЕНКО.
– Відповідно до статті 5 Закону “Про соціальний захист дітей війни” дітям війни до зазначених вище пільг надаються ще такі:
– право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
– використання чергової відпустки в зручний для них час;
– одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати терміном до двох тижнів на рік;
– виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
– першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.
Діти війни, які є інвалідами, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при наявності відповідних показань та наявності вільних місць.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.