Резонанс

Не минуло й року…
Ще навіть року не минуло з того дня, як на центральному ринку з’явився новий керуючий, чия поява ознаменувалася конфліктом, про який ми згадали вище, – і ось чергове протистояння. Воно набуло резонансу не тільки в нашому місті, а й в Україні в цілому. Цього разу проти дирекції ринку, очолюваної Дмитром Назаровим, виступило кілька десятків підприємців, чиї контейнери зрізали й вивезли за межі ринку без їхнього відома й згоди. За словами людей, це – відповідь керівництва на їхній протест проти цінового і правового свавілля, яке буцімто панує на торговельному майданчику. Протягом двох минулих тижнів підприємці страйкували біля обласної прокуратури та перекривали рух транспорту біля мерії з вимогою повернути їм робочі місця та вплинути на дирекцію ринку, а також із проханням створити замість приватного комунальний ринок. За їхніми словами, протягом минулого й нинішнього років уже знищили 620 кіосків (п’ять рядів).
Приватний підприємець Марія Левадна мала дозвіл на підприємницьку діяльність на території центрального ринку. В неї працювало троє найманих працівників, які були оформлені згідно з трудовим законодавством.
– Після появи на ринку нової дирекції “містове” сильно подорожчало. Наприклад, мені сказали платити щомісяця по 300 гривень за 1 м2 торговельної площі. Мій кіоск площею 6 м2 – от і порахуйте. А ще треба було платити за оренду землі, охорону, прибирання території. Тож у сукупності набігало близько 3 тисяч гривень. І це при тому, що кіоск, у якому я торгувала, був моєю власністю. Я відмовилася платити такі гроші. Тоді мій кіоск зрізали. Це трапилося в червні минулого року, – розповіла жінка.
Інший приватний підприємець, Світлана Гамаля, теж торгувала на центральному ринку харчовими продуктами:
– У ніч із 3 на 4 вересня 2009 року без будь-якого попередження був демонтований і вивезений мій контейнер із усім товаром у ньому. Я звернулася в міліцію із заявою про крадіжку. Знайшли мій контейнер оперативно – на території однієї з приватних фірм, яка належить доволі відомій у Полтаві людині. Забрати своє майно я змогла лише в лютому цього року після багатьох безуспішних спроб. Загальна сума збитку, завданого мені, – близько 10 тисяч гривень.
У Костянтина Сапітона, який торгував на ринку пакувальними матеріалами, демонтували без його згоди три кіоски: перший – у червні минулого року, а останній – два тижні тому. Чоловік поніс збитків на загальну суму близько 60 тисяч гривень. Щоб захистити своє майно, підприємці, чиї кіоски й контейнери ще не встигли демонтувати, були змушені встановити на ринку цілодобове чергування. Свого часу всі вони укладали договори оренди із СТ “Міськкоопринкторг” в особі голови правління Віталія Москалька.
– Із попередньою дирекцією ринку в нас були нормальні стосунки. Якщо й виникали якісь непорозуміння, то ми йшли до керівництва і вирішували всі питання, – розповіла Марія Левадна.
З нинішнім підприємцям спрацюватися не вдалося. Їх не влаштовують умови роботи на ринку – дуже висока орендна плата, розмір якої, за їхніми словами, нефіксований, відсутність прибирання ринкової території (цієї зими підприємці прибирали сніг самотужки), різноманітні утиски з боку адміністрації. Тим, хто мав кіоски на території так званого “баму” (частина ринку, що знаходиться ближче до зупинки Чапаєва, на якій відбувався демонтаж), запропонували перейти в євробокси. Дехто з торговців відмовився. В результаті залишився без роботи й власного майна.
“Нова мітла мете по-новому”
Дмитро Назаров, директор фірми “Український економічний форум”, вважає всі акції протесту на ринку, під стінами міської ради й обласної прокуратури політичною провокацією:
– Вся ця ситуація надута й заполітизована. Маємо справу з купкою невдоволених людей, які ніякого відношення не мають до ринку, не торгували й не торгують на ньому. Є серед них і ті, які займаються підприємницькою діяльністю фіктивно. Їх підбурюють інші особи, які будують певні політичні плани на місцеві вибори. Деякі підприємці, які пікетують органи влади, кілька років тому встановили на центральному ринку свої кіоски без будь-яких погоджувальних документів, не ввели їх в експлуатацію. Звичайно, адміністрація ринку, яку я нині очолюю, – проти цього. Через це ми демонтуємо ті кіоски й встановлюємо торгові ряди для сільгоспвиробників і малозабезпечених верств населення, які хочуть щось продати й законно заробити копійчину.
Дмитро Назаров, підсумовуючи річні результати роботи на полтавському ринку, зокрема зазначив:
– Наразі міняємо асфальтове покриття, через ВАТ “Полтаваобленерго” вирішуємо питання про під’єднання до потужнішої підстанції, щоб краще освітлювати ринок, уже встановили більше 250 сучасних кіосків, які відповідають усім нормам, створили більше 400 нових торгових місць, монтуємо велику холодильну камеру. Контролюємо якість товару, зокрема стежимо за тим, щоб підприємці не торгували продукцією, яка не пройшла ветеринарну перевірку. Якщо до нас звертаються покупці зі скаргою на незадовільну якість придбаного на ринку товару, ми проводимо перевірку. У разі підтвердження факту застосовуємо до винних штрафні санкції.
На запитання, чому й досі в критому павільйоні немає обіцяних рік тому систем кондиціонування й водовідведення, Дмитро Назаров відповів, що не вдалося швидко оформити необхідну документацію, але пообіцяв, що найближчим часом вони будуть встановлені.
– На нашому ринку торгує близько 900 осіб. Ветерани Великої Вітчизняної війни сплачують лише ринковий збір – 85 копійок. З учасників бойових дій ми взагалі не беремо нічого. А для всіх інших категорій розміри орендної плати залежать від групи товару. Наприклад, для продавців цитрусових, суниці й м’яса – це 20 гривень за один квадратний метр за день, для тих, хто продає зелень, плата менша. Селяни, які привозять на продаж власну городину, платять по 3 гривні за день, а тим, хто торгує з контейнерів, “містове” обходиться у 30 гривень за день. Ціна оренди євробоксів – їх ми не продаємо, а здаємо в оренду, – до 250 гривень на місяць за 1 м2. Усі підприємці оплачують оренду торгових місць у касі ринку й отримують чеки.
Інформацію про те, що хтось працює на ринку без укладання договорів, Дмитро Назаров назвав неправдивою, а щодо демонтажу кіосків зазначив таке:
– Дійсно, ми демонтували кіоски тих підприємців, які категорично відмовилися платити. Але в їхніх контейнерах нічого не пропало, вони були опломбовані й повернуті власникам. Були серед них і такі, які на момент демонтажу стояли порожні. Ми їх розібрали й помістили в камеру зберігання. Але підприємець, якому вони належать, чомусь їх не забирає.
Триває слідство…
Із проханням прокоментувати ситуацію на міському центральному ринку ми звернулися до начальника ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області Юрія Сулаєва. Він повідомив таке:
– Наприкінці 2009 року за зверненнями громадян, а також журналістів (про це докладніше – в номері “Зорі Полтавщини” за 12 червня 2009 року. – Авт.), була порушена кримінальна справа за фактом самоуправства. Цього року до начальника головного управління МВС України в Полтавській області Олександра Рудяка звернулася ініціативна група, яка представляє інтереси підприємців ринку, зі скаргою на протиправні дії нинішньої адміністрації ринку. Начальник главку дав доручення забрати кримінальну справу по факту самоуправства в Полтавському міському управлінні ГУ МВС України в Полтавській області, яке займалося її розслідуванням, і передати на розгляд у слідче управління головного управління МВС України в Полтавській області. Наразі триває слідство, продовжується опитування потерпілих, у тому числі й тих, хто приніс заяви вже в цьому році. По завершенні розслідування матеріали по справі будуть передані до суду.
Юрій Сулаєв повідомив, що, поки триває слідство, з метою недопущення подальших незаконних дій на центральному місько
му ринку додатковий наряд міліції здійснюватиме на його території цілодобове патрулювання.
– Якби вся ця ситуація, що склалася довкола центрального ринку, була провокацією, то не порушували б кримінальну справу. Для цього повинні бути речові докази й потерпілі, тобто ознаки злочину. Наразі є й те, й інше: на сьогоднішній день маємо не один десяток звернень від потерпілих громадян. Це не підставні особи, вони мають пряме відношення до ринку: в них є договори оренди там торгової площі, щоправда, термін дії деяких скінчився. Але скаржники – підприємці, які безпосередньо здійснюють або здійснювали торгівлю на центральному ринку.
Проблема є, а рішення нема
Полтавський міський голова Андрій Матковський дав власну оцінку ситуації:
– В останні роки в центрального ринку Полтави не було чітко визнаного власника. Тривали судові спори. Врешті-решт суд визнав власником Полтавську облспоживспілку. Після отримання відповідних документів на право власності облспоживспілка перепродала ринок СТ “Міськкоопринкторг”. З одного боку, прикро, що найбільший торговельний майданчик міста так і не став власністю територіальної громади, чого ми прагнули, з іншого – нарешті з’явилася конкретна юридична особа, здатна нести відповідальність за ситуацію на центральному ринку, тобто навести там лад, контролювати дотримання санітарних і протипожежних норм, упорядковувати навколо нього дороги. До того ж, згідно з відповідним договором про виділення власнику ринку земельної ділянки, на якій він розташований, укладеним у цьому році, до міського бюджету відтепер щорічно надходитиме 900 тисяч гривень орендної плати.
Щодо конфлікту між підприємцями й адміністрацією ринку Андрій Матковський зазначив таке:
– Деякі підприємці незаконно встановили там свої торгові контейнери. Тож тепер, відповідно, немає законних підстав захищати їхні права. Для створення комунального ринку, із пропозицією чого виступають страйкуючі, необхідно в МНС, санстанції погодити відповідні документи. Але це неможливо, бо місце, де нині знаходяться контейнери й торгові кіоски, не відповідає санітарним нормам. Водночас у кожного підприємця, який бажає не політикою займатися, а заробляти гроші, є така можливість. Окрім центрального, в місті є й інші ринки, наприклад, “Київський”. Тож якщо в деяких підприємців виникають непорозуміння з дирекцією центрального ринку, нехай переходять на інший, зокрема “Київський”, і працюють там. Власники цього торговельного майданчика готові надати підприємцям безкоштовні торгові місця.
А що ж покупець?
Правову оцінку ситуації, що склалася на центральному ринку Полтави, повинні дати правоохоронні органи й судові інстанції. В їхній компетенції – визначити винного. Але ситуація наразі нагадує революційну, коли, так би мовити, “низи” більше не можуть жити так, як жили до цього часу, а “верхи” не бажають змінювати своє ставлення до “низів”. Відбувається так зване протистояння інтересів. Хто в ньому переможе, покаже час. Але є в усій цій історії ще одна зацікавлена сторона – покупці. Ми часто купуємо на ринку продукти й інші необхідні товари, тому все, що там відбувається, не може не стосуватися нас із вами, шановні читачі. Особисто мені, як покупцеві, неважливо, кому належить ринок – підприємцям із полтавською, дніпропетровською чи якоюсь іншою пропискою. Аби тільки там був лад і продавали товари нормальної якості й за прийнятними цінами. Нікому не хочеться місити багнюку між прилавками й купувати несвіжі продукти та ще й за завищеними цінами. До речі, саме з цієї причини я вже близько трьох років не відвідую непродуктову частину центрального ринку – речі там дорогі, неякісні та ще й брудно завжди, скрізь штовханина. Такої ж думки й інші полтавці. Ось лише один із коментарів до інформації про “ринкову” ситуацію, розміщений на сайті ІА “Новини Полтавщини” (перекладено з російської): “Центральний ринок давно потрібно перенести. Сморід страшний, антисанітарія, “китайські дворики”… Якщо дощ – із парасолькою там не пройдеш… І до всього – пробки на дорозі. І все це – в центрі міста!”
Дуже хотілося б сказати, що з появою в дирекції центрального ринку Полтави нових облич ситуація на ньому кардинально змінилася на краще, але… Справді, на території першого модуля, що біля критого павільйону, з’явилися сучасні кіоски із холодильниками, але в них так само немає водовідведення, та й не кожному підприємцеві по кишені їх оренда. Справді, охорони на території ринку побільшало. Але чи поменшало там крадіжок – ще питання, а от мого колегу, фотокореспондента “Зорі Полтавщини”, кілька днів тому охоронці звідти “попросили”, не дозволивши йому зробити фотоілюстрацію до матеріалу про овочі. До речі, за словами підприємців, які торгують на “бамі”, в тій частині ринку стражів порядку майже не буває. Та й чистим назвати його не можна. Щоправда, стало зручно ходити між рядами, де знесли частину старих контейнерів і де тепер селяни продають картоплю, часник й іншу городину. Але як вони там торгуватимуть у дощ чи сніг, якщо над тими торговельними рядами немає ніякого накриття? Якщо ж там встановлять євробокси, дуже сумніваюся, що їх оренда буде по кишені бабусям, які привозять на базар власну петрушку чи квасолю. Тож чи не чекає наш полтавський центральний ринок доля столичного Бессарабського, де чистота, гори майстерно викладених овочів і фруктів, захмарні ціни на них і  – майже повна відсутність покупців?..

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.