65 років Перемоги

Взяття останньої твердині фашизму – Рейхстагу – 3-тя ударна армія розпочала 29 квітня 1945-го. Для кожної з дев'яти дивізій командування виділило окремий прапор, бо ж, звісно, ніхто не міг знати наперед, який саме з них замайорить як переможний. Тож прапори навіть пронумерували. 150-й стрілецькій дивізії 756-го стрілецького полку 3-ї ударної армії дістався прапор під номером 5.
У складі однієї з рот, які йшли на штурм Рейхстагу, був уродженець села Горяйстівки Охтирського району Сумської області політрук Олексій Берест. Фашистська цитадель не здавалася. З майже трьох тисяч бійців 756-го гвардійського стрілецького полку 150-ї стрілецької дивізії 3-ї ударної армії на 30 квітня залишилося близько двохсот солдатів. Лейтенант Берест зміг згуртувати бійців, щоб дочекатися вогневої підтримки і продовжити штурм знову. Атака вдалась. Серед головних її переваг називають стрімкість. Через кілька хвилин бійці вже ввірвалися до Рейхстагу. Виконуючи наказ, Берест разом із автоматниками провів прапороносців на дах. Там на них іще чекав бій. У результаті артобстрілу проходи на куполі Рейхстагу були зруйновані, й бійцям довелось створити "живу драбину" для просування прапороносців.
На дахові фронтального боку будівлі Олексій Берест опинився найпершим. І саме він особисто закріпив тут на бронзовій скульптурній групі Прапор Перемоги. Досі цитують його натхненні слова: “Сто років простоїть, я його ремінням – до коня!” Знаменна подія відбулася 30 квітня 1945 року о 22 годині 40 хвилин. Лейтенант Олексій Берест, розвідники Михайло Єгоров та Мілетон Кантарія встановили Прапор Перемоги, який символічно поєднав у собі всі знамена і прапори, що були водночас встановлені іншими групами і бійцями у вікнах та проломах стін Рейхстагу.
До звання Героя Радянського Союзу були представлені й Берест, і Єгоров, і Кантарія, але, як запевняють дослідники, через упереджене ставлення Маршала Жукова Береста з цього подання викреслили.
Відновили історичну правду лише кілька років тому. Вже посмертно Олексія Прокоповича Береста було удостоєно звання Героя України.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.