Проблема №

– У цілому по області – 60 тисяч страхувальників, тобто роботодавців, 500 тисяч застрахованих осіб – найманих працівників. Щомісяця із заробітної плати кожного працівника утримуються та на неї нараховуються роботодавцям страхові внески. З цього і виплачуються “лікарняні”. А різниця між сумою страхових внесків та витратами на виплату допомог, якщо вона, звісно, залишається, спрямовується на солідарний рахунок Фонду соціального страхування України. Коли в деяких органiзацiях витрати на допомоги перевищують суми нарахованих внескiв, за рахунок накопичених коштів фонд має вiдшкодувати так звану суму перевищення – надати дотацію.
Затримка із виплатою “лікарняних”, за словами Артема Вернигори, пояснюється тим, що нинi Фонд соціального страхування не може зiбрати тiєї суми внескiв, на яку розраховує.
– Багато підприємств не працюють, і, відповідно, відрахування до фонду не надходять. Враховуючи складну економічну ситуацію, фонд не отримує належної суми коштів, щоб вчасно погасити заборгованість перед страхувальниками. Крім того, з січня 2009 року зменшено розмір відрахувань у фонд на 0,1 відсотка, що значно вплинуло на загальну суму надходжень до фонду.
Оскільки виплата “лікарняних” напряму пов'язана з відрахуваннями із заробітної плати, то, насамперед, їх доведеться довго чекати працівникам тих підприємств і установ, де зарплату затримують. Потужним же підприємствам відшкодування не потрібне, вони обходяться своїми внесками. Разом із тим Артем Вернигора зауважує, що нормативними документами передбачено: роботодавцi, незалежно вiд форми власностi пiдприємства, не мають права припиняти виплати цiєї допомоги. Бюджетні організації могли б платити лікарняні з власних страхових відрахувань, тоді й виплати пришвидшилися б. Натомість підприємства не поспiшають цього робити. У результатi – страждають працiвники.
– У нашій області ситуація не критична, на відміну від інших, де більша заборгованість по заробітній платі, – говорить Артем Вернигора.
Про яку конкретно суму заборгованості йдеться, директор виконавчої дирекції Полтавського обласного вiддiлення Фонду соцiального страхування з тимчасової втрати працездатності Артем Вернигора сказати не може. Пояснює це тим, що затримка динамічна, гроші виплачуються в міру надходження з Києва. Мовляв, назвати конкретну оперативну цифру технічно неможливо, як і те, на скільки ці затримки розтягнуті у часі. Водночас із різних інформаційних джерел стало відомо, що в Чернівецькій області, наприклад, станом на кінець березня заборгованість Фонду соціального страхування перед страхувальниками становила 3,5 місяця. А у Львівській області за перший квартал фонд мав вiдшкодувати борг у розмiрi 14 мiльйонiв гривень, з них на 1 квітня вдалося повернути 10 мiльйонiв.
Правлiння Фонду соціального страхування зараз працює над тим, аби виправити ситуацiю. Зокрема, є пропозицiя щодо збiльшення тарифу страхових внесків. Також, можливо, доведеться вiдмовитися вiд деяких соціальних програм. Але основними умовами стабiльностi цих виплат є все ж зростання фонду оплати працi та вчасна виплата грошей. Отож громадяни знову стають заручниками економічної нестабільності в державі.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.