Розбуджені лани

Зокрема зазначалося, що господарства області повністю забезпечені посівним матеріалом, є в наявності й пальне та мастила, а мінеральних добрив у діючій речовині заготовили майже на 10 тисяч тонн більше, ніж торік.
Щодо особливостей проведення нинішнього комплексу весняно-польових робіт, то, за словами заступника начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семена Москаленка, слід готуватися до пересіву озимих культур на значних площах. Адже близько 80 відсотків їх перебували під льодяною кіркою 40–45 днів. Найліпший стан озимини в сільгосппідприємствах Гадяцького, Лохвицького та Миргородського районів. За попередніми прогнозами, пересівати доведеться приблизно 145 тисяч гектарів, із яких 70 відсотків було відведено під озимий ячмінь. Ті ж посіви, що залишаються без пересіву, фахівці рекомендують терміново підживити. Враховуючи кон’юнктуру ринку, оптимальним варіантом для пересіву озимих площ вважається: 30% – ярою пшеницею, ячменем, просом, гречкою, 45% – кукурудзою, решту – соєю, цукровим буряком, соняшником. Бажаним є й посів таких нетрадиційних для області культур, як льон, гірчиця, мак.
Передбачається, що 96 господарств Полтавщини посіють цукровий буряк на площі 78 тисяч гектарів. Однак поки що уклали відповідні угоди на 56 тисяч гектарів лише 68 із них, зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Олександр Сень. Він також наголосив на необхідності відкриття кредитних ліній сільгосппідприємствами, бо поки що банківських кредитів отримано лише 57 млн грн за 29 кредитними угодами, що на 89 мільйонів менше, ніж торік.
Конче необхідно прискорити темпи проведення весняно-польових робіт і дотримуватись структури посівних площ.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.