З Великодніх послань

Церква з упевненістю відповідає: лише причетність Воскресінню Христовому здатна перетворити світ. “Христос воскрес із мертвих, первісток – із померлих. Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть (1 Кор. 15. 20–22)”, – свідчить святий апостол Павло. А якщо так, то і весь світ, що вмирає від гріховної хвороби й страждає від пристрастей, тоді лише зможе стати здоровим, коли увірує у Воскресіння і явить плоди цієї віри.
Тому ми, християни, так наполегливо говоримо всім і кожному: “ХРИСТОС ВОСКРЕС!”, бо бажаємо цими священними словами збудити душі наших ближніх і дальніх від сну, нагадати їм про радість Воскресіння, а також і про гіркоту відпадіння від Бога. Всі етичні норми нашого життя кореняться у Воскресінні; всі людські цінності містяться у Воскресінні; все добре виходить також із віри у Воскресіння. На думку святителя Іоанна Златоуста, “якби не було Воскресіння, то як би могла зберегтися правда Божа?”
Ми звертаємо наше Пасхальне вітання до всіх, хто живе на нашій благословенній землі, й віримо, що сила і світло Воскресіння просвітять кожного з наших братів і сестер!
Бажаю вам, улюблені, в духовній радості провести Пасхальні дні. Пам’ятайте мудрі повчання праведного Іоанна Кронштадтського: “Істинно святкує Воскресіння той, хто сам воскрес від мертвих справ для справ доброчесності, для віри і любові християнської, хто зневажив непомірність, розкіш і всі пристрасті”. Благодать Переможця смерті хай сприяє кожному з вас, возлюблені, стати переможцями гріхів і пристрастей і, проводячи чисте життя, стати причасниками Життя Вічного!
“Хай буде з вами благодать, милість, мир від Бога… у істині і любові” (2 Ін. 1.3)!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Преосвященнішого Тихона, єпископа Кременчуцького і Лубенського (Українська Православна Церква)
У ці святі й благодатні дні пасхальною радістю осяяні наші душі, торжествують Небеса й земля, мир і світ, Богом даровані всьому людству, і всі, хто забажає цього, можуть стати учасниками торжества віри.
Віра – це не сліпа переконаність у тому, чого не знаєш і не бачив, віра – це очевидне знання того, що Бог є і воістину недалеко від нас. Він настільки близький, що ближче до нас, ніж душа наша.
Воскресіння Христове для кожного з нас – брама вічності й водночас – невід’ємна частина земного життя. Ми всі воскреснемо, ця істина – основа нашого духовного життя, вона робить наше сповідання не схожим на жодну іншу релігію світу. І разом із тим вона – щоденна реальність нашого земного шляху. Істину Воскресіння засвідчують не тільки безліч чудес і сонми святих, істину Воскресіння засвідчує кожна християнська душа, яка відчула силу християнського життя, силу християнських Таїнств.
Христос, істинний Бог наш, Своїм Воскресінням дав нам можливість стати сповна людьми, подолати тваринність, що іноді панує в нас, стати воістину розумними істотами. “Мужайтеся, Я переміг світ”, – говорить Спаситель. Ці слова, сказані Ним колись Його учням, сказані на всі віки до кінця світу кожній людині, а найбільше – кожному з вірних.
Хай же переможний клич нашої віри “Христос Воскрес! Воістину Воскрес!” не умовкає в нас ніколи. Хай він засвідчується досконалістю нашого життя. “Світ у злі лежить” – це свята правда, і тому нам вельми не просто переборювати його відсталість і злобність, найбільше ж – у собі. Та з нами Бог, і ніхто проти нас. І наша власна недосконалість безсумнівно відступить і розтане, як тане віск від лиця вогню. Його попалить світло Воскресіння Христового, попалить безсумнівно.
Заповідь Христова наказує нам любити Бога і ближнього, як самого себе. А значить – пізнати шлях спасіння, причаститися Христу й неодмінно допомогти іншим людям у справі їхнього спасіння. Хтось може послужити людям словом, хтось – доброю справою, незлобливістю, любов’ю. І це може і повинен зробити кожен із нас на своєму місці у міру дарованих Богом сил і здібностей.
ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Преосвященного Федора, єпископа Полтавського і Кременчуцького (Українська Православна Церква Київського Патріархату)
Дорогі брати і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Що означає для нас це свято? Чому в ці дні сама природа посміхається і радіє разом з усіма людьми? Чому з року в рік ми відзначаємо Воскресіння Господнє одними і тими ж піснеспівами і священнодіями, але воно кожного разу особливе і нове?
Розум сучасної людини все більше прив’язується до земних суспільно-політичних проблем і турбот. Ми переживаємо і тривожимося, але бачимо, що земне життя залишається незмінним – сповненим скорбот, зла, несправедливості, обману, жадоби до наживи. Наша природа є глибоко пошкодженою внаслідок добровільного відпадіння Адама від Бога. Через це відпадіння, що сталося за намовою диявола, в наше життя увійшли гріх, скорботи і смерть. Ніякі зовнішні засоби, до яких вдається людство, не зцілять людину і не зроблять її щасливою.
Своїм Воскресінням Христос зцілив у Самому Собі пошкоджену людську природу і визволив нас від тяжких оков смерті. Він став Новим Адамом, від Якого ми народжуємося через хрещення, отримуючи сім’я Його Святості й Божества.
Воскресіння Христове – найбільша в історії людства подія. Тому що через страждання, смерть і Воскресіння Христове зцілилася, обожилася і воскресла людська природа. Через Воскресіння Господнє життя і смерть людей отримує абсолютно новий сенс.
Як засвідчує преподобний Максим Сповідник, метою духовного життя людини є її єднання з Воскреслим Христом, споглядання Його в глибинах власного серця. Христос воскресає в серці, умертвляючи гріховні помисли, що виникають через бісівську дію, і долає пристрасні напади диявола, як колись подолав печаті гробу.
Святитель Іоанн Золотоустий у своєму оголосительному слові на святу Пасху наголошує, що з Воскресінням Христовим вирішилися усі людські проблеми. Ніхто не повинен плакати про свою бідність чи позбавлення матеріальних благ, тому що “явилося всезагальне Царство”. Ніхто не повинен впадати у відчай про скоєні ним гріхи, бо “прощення зійшло від гробу”. Ніхто не повинен боятися смерті, тому що “нас визволила Спасова смерть”.
Тому разом з преподобним Іоанном Дамаскіним виголошуймо: “Смерті святкуємо умертвіння… іншого, вічного життя початок”. Амінь.
ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.