Весняні перспективи зимового лану

Цього року озимий клин в області становить понад 400 тисяч гектарів, отож закладена хороша база під майбутній урожай. У доброму стані в зиму ввійшло приблизно 62% площ посівів, ще 34% – в задовільному. За свідченням науковців, сходи озимих культур через відсутність сонячних днів восени були недостатньо підготовленими до зимівлі. До того ж у січні склалися умови для утворення на полях льодяної кірки, під якою вже протягом 25 днів перебуває близько 30% озимих. Критичний термін, після якого рослини починають гинути, – 40 днів. Отож фахівці-аграрники не виключають ситуації, коли навесні доведеться пересівати від 30 до 50% площ озимих культур. Тому в господарників у наявності має бути достатній страховий фонд кондиційного посівного матеріалу, зазначив під час обласної селекторної наради з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт і зимівлі худоби начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Якщо насінням ранніх ярих зернових культур область в цілому забезпечена стовідсотково, то в окремих районах його замало. Так, у Козельщинському – лише 66%, Семенівському – 70%, Чутівському й Кобеляцькому – по 75%.  
Стосовно мінеральних добрив, то їх в наявності 22 тис. тонн, або майже по 17 кг діючої речовини на гектар, при потребі – 70 кг/га. Між тим, ціна на них протягом останнього місяця значно зросла. Найнижчий рівень забезпечення міндобривами в господарствах Лохвицького, Гадяцького, Кобеляцького, Миргородського, Котелевського районів. Пальним область забезпечена на 32% від потреби. Також визначено операторів на постачання пального за пільговими цінами – по 5300 грн/т, яке слід терміново закупити.
Учасники наради приділили увагу й питанню зимівлі худоби. Зазначалося, що в цілому в господарствах для цього створено нормальні умови, однак заготовлених кормів вистачить далеко не в усіх, а незбалансований раціон  годівлі худоби впливає на рівень надоїв. Якщо, скажімо, в  Котелевському районі середньодобовий надій на кожну фуражну корову нині становить 14,7 кілограма, то в Лохвицькому й Козельщинському – лише 7 – 8 кг.
В області вже розпочата робота з кредитування сільгосппідприємств (кредити погодились надавати п’ять банків) і пролонгації кредитів попередніх років. Зокрема, 6 районів уклали угоди на отримання кредитів на
35 мільйонів гривень, водночас 17 районів ще не приступали до вирішення питань фінансування.
Станом на 1 січня заборгованість із заробітної плати в галузі агропромислового виробництва становить один мільйон гривень, що на 500 тис. грн менше, ніж на 1 грудня 2009 року. Найбільше боргів мають у Гадяцькому, Лубенському, Миргородському районах.
На необхідності дотримання сівозмін, збільшенні обсягів виробництва продукції тваринництва, овочівництва й садівництва та організації в кожному районі базових господарств із розвинутим органічним землеробством наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.