Полтавщина проголосувала організовано

***
Голова дільничної виборчої комісії № 5 146-го виборчого округу м. Полтави Тетяна Чайковська розповіла, що на дільниці вибори пройшли організовано й спокійно.
– Жодних позаштатних ситуацій не виникало, – наголосила вона. – Втім, інколи під час звірення паспортних даних виборців члени комісії знаходили помилки. Їх виправляли відразу ж на місці, адже це дозволяється відповідним Законом України. Такі прорахунки виникали і через те, що громадяни нехтували листами, які надходили їм ще задовго до виборів із проханням прийти і звірити дані свого паспорта з Державним реєстром виборців.
Найбільше людей приходило проголосувати на дільницю зранку і в обідню пору. Але черг практично не було. Всього на нашій дільниці своє волевиявлення здійснили 68 відсотків громадян.
Наша дільниця була повністю забезпечена меблями й усім іншим необхідним інвентарем. Але при підготовці до виборів певні труднощі виникали через брак комп’ютерів.
***
Активність виборців на дільниці №1 територіального виборчого округу №147, що розташована в приміщенні школи-інтернату №1 по вул. Монастирській, 4-а, у Полтаві, можна назвати помірною. Свій вибір зробили трохи більше 60 відсотків зареєстрованих громадян. Спостерігали за організацією виборів кілька спостерігачів. Ситуація у цілому була спокійною.
За словами голови дільничної виборчої комісії Тетяни Зімовець, порушень законодавства зафіксовано не було. Натомість для волевиявлення полтавців були створені необхідні умови. Зокрема ті, хто не знайшов себе у списках, мав можливість до 20.00 передвиборної суботи безпосередньо на дільниці написати заяву, на підставі якої виборців вносили у додатковий список. У день виборів уже треба було звертатися до суду, і дехто таким правом скористався.
***
У ТВО № 148 проголосувало 112 555 виборців при загальній їх кількості 176 964 особи.
У цілому ж вибори у наддніпрянському місті пройшли спокійно. Заяви на голосування вдома до виборчих комісій подали 1,5% (2593) виборців. До кожного з них було направлено членів дільничних комісій.
Щодо порушень, то на одній із виборчих дільниць до списку включили громадян, вказавши неіснуючі адреси. Натомість 205 виборців змушені були звернутися до суду, щоб отримати право проголосувати. Всього ж у день виборів до Автозаводського районного суду Кременчука звернулося 700 виборців, до Крюківського районного суду – 140. Це значно більше, ніж на виборах минулих років.
***
На 12-ту годину 18 січня із 214 виборчих дільниць Лубенського територіального виборчого округу № 149 документи з результатами виборів здали 100 відсотків дільниць. За попередніми даними, у голосуванні взяло участь 69 відсотків виборців. Істотних порушень на дільницях не виявлено. А ось люди, не занесені в списки виборців, були, і частина з них відстояла право взяти участь у виборах через суд. На одній із дільниць з’явилася група осіб, які представилися перевіряючими з окружної комісії. Але коли їх попросили пред’явити документи, вони відмовились це зробити і зникли.
***
Кожна з 23 виборчих дільниць Карлівського району, що входять до ТВО №152, була забезпечена надійним зв’язком, транспортом, оргтехнікою й охороною. Цьому посприяли місцеві органи влади. Своє волевиявлення продемонструвала переважна більшість жителів району. Вибори пройшли без ексцесів і непорозумінь, за винятком деяких організаційних недоречностей, пов’язаних із відсутністю досвіду роботи окремих членів дільничних комісій. Автору цих рядків, наприклад, спочатку принесли додому запрошення взяти участь у виборах на виборчій дільниці №1 у районному Будинку культури, а за кілька днів до виборів – ще одне: з пропозицією голосувати на виборчій дільниці №2 в приміщенні міської середньої школи №1. Дехто з міських жителів взагалі не знаходив свого прізвища у списках.
Але це поодинокі факти. В цілому, як зазначають спостерігачі, вибори в Карлівському районі відбулися без порушень виборчого законодавства.
***
Рівно о 8.00 17 січня відчинилися двері виборчої дільниці №144 ТВО №150, яка розміщувалася в Зіньківському районному будинку культури. Голова дільничної виборчої комісії Лідія Ростовецька, заступник голови Віктор Авраменко та секретар Тетяна Михайлик запросили мешканців райцентру взяти участь у голосуванні. Тут були створені хороші умови для виборців. Загалом до списків на цій дільниці внесено 2063 виборці. Всього ж на цій дільниці участь у виборах взяли 1288 людей, що становить понад 55 відсотків.
***
Виборча дільниця № 11 ТВО №150 обслуговувала найбільш густонаселену частину Миргорода. Тут зареєстровано 2342 виборці. З них голосували 1531, або 65,37 відсотка. Спостерігачі політичних партій і блоків разом із уповноваженими на те членами виборчої комісії проконтролювали, чи справді всі занесені до списків для голосування вдома. 71 виборець із поважних причин не мав змоги обирати Президента на виборчій дільниці.
З віддалених мікрорайонів Миргорода людей до виборчих дільниць підвозили спеціально виділені автобуси, а також було продовжено час роботи громадського автотранспорту на усіх міських маршрутах.
***
17 січня в інформаційному агентстві “Новини Полтавщини” пройшла прес-конференція, в якій взяли участь офіційні спостерігачі – представники міжнародної громадської організації “За справедливі вибори” Олег Ерліх (Ізраїль) та Олег Шахрай (Росія). Вони розповіли про найбільш резонансні зафіксовані факти порушень під час виборчої кампанії на Полтавщині.
– На жаль, у підготовці виборів було помічено багато недоліків, і всі вони переважно стосувалися проведення передвиборної агітації, – зазначив Олег Шахрай. – Зокрема, кандидати на пост Президента, які нині займають високі посади, перебуваючи у робочих поїздках, проводили агітацію за себе як за кандидата, а не як за представника чинної влади. Стосовно до “чорного піару”, то є великі проблеми. Експерти продемонстрували примірники поліграфічної продукції, яка не має вихідних даних.
– У деяких містах Полтавщини – Лубнах, Кременчуці, Комсомольську – працівники правоохоронних органів проводили обхід представників дільничних виборчих комісій, – сказав Олег Ерліх. – У них вимагали підтвердження того, що вони справді погоджуються бути членами дільничної виборчої комісії від певного кандидата на пост Президента. Люди починали хвилюватися, розгублювалися… Міліціонери приходили не до всіх представників кандидатів на посаду Президента, а лише до тих, хто підтримує Віктора Януковича. Згідно з чинним законодавством, міліція не має ніякого права приходити і вимагати у голів комісій будь-яких зобов’язань.
Були зауваження у спостерігачів і до низького рівня підготовки членів виборчих комісій, багато з яких не знають основних норм виборчого законодавства. Є проблема і з плинністю, змінами в складі комісій за кілька днів до голосування, коли люди просто фізично не встигають підготуватися до роботи. Помилок у списках було багато, приміром, внесена жінка 1900 року народження, яка давно померла. Були у списках мешканці будинків, знесених кілька років тому.
Фактів підкупу виборців на Полтавщині цими спостерігачами зафіксовано не було.
***
Як повідомляють правоохоронці, загалом виборчий процес на Полтавщині пройшов без надзвичайних ситуацій, провокацій, спроб фальсифікацій чи підкупу виборців. Втім, напередодні все- таки було зафіксовано кілька випадків, що внесли корективи у проведення виборів. Так, 14 січня близько 8-ї години в Миргородському районі на автодорозі Лубни–Опішня з’їхав у кювет і перекинувся автомобіль “Дачія-Логан”. Цим авто представники виборчих дільниць із Зіньківського району та міліціонер їхали до територіального виборчого округу в Миргороді, щоб забрати виборчі бюлетені для голосування. У результаті водій та два пасажири автомобіля із травмами та забоями потрапили до Миргородської ЦРЛ.
Того ж дня у Полтаві від серцевого нападу померла секретар територіальної виборчої комісії №146 Світлана Алексєєва. Як повідомив начальник ВЗГ ГУ МВ
С України в Полтавській області Юрій Сулаєв, 14 січня о 20.20 до приміщення комісії була викликана “швидка допомога” для надання медичної допомоги членові комісії. По приїзду “швидка” констатувала смерть жінки. У самій комісії говорять, що здоров’я жінки похитнулося на виборах у зв’язку з інтенсивною організаційною роботою.
Як повідомляють у ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області, на території Полтавщини у день виборів не допущено жодної надзвичайної події та політичної провокації.
За період голосування до судів із питань внесення до списків виборців звернулося 1633 громадяни. У 1622 випадках позови громадян були задоволені, й вони мали змогу здійснити свій вибір.
Репортаж підготували Анатолій ВАСЕВИЧ, Олена ІГНАТЕНКО, Віра ІЛЬКОВА, Леонард НІКОЛАЄНКО, Людмила САМОЙЛОВА,
Ганна ЯЛОВЕГІНА “Зоря Полтавщини”; Микола ЛЕГУША, Анатолій РИЧКО, Наталія ШУЛИК, журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.