Збільшено розміри деяких видів державних соціальних допомог

Розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з 1.01.2010 року будуть становити: непрацюючим інвалідам з дитинства І групи – 1000,4 грн; працюючим – 972,0 грн; непрацюючим інвалідам з дитинства II та III груп – 630,4 грн; працюючим – 602,0 грн; дітям-інвалідам без надбавки на догляд – 630,4 грн; дітям-інвалідам віком до 6 років з надбавкою на догляд – 835,5 грн; віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 907,5 грн; дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язано з аварією на ЧАЕС, без надбавки на догляд – 687,7 грн; дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язано з аварією на ЧАЕС, віком до 6 років з надбавкою на догляд – 1062,3 грн; віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 1134,3 грн.
Розміри державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам з 1.01.2010 року будуть становити: непрацюючим інвалідам І, II, III груп, а також особам, які досягли відповідного віку (чоловіки – 63 роки, жінки – 58 років), – 630,4 грн; працюючим – 602,0 грн.
   Згідно з п. 22 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року
№ 1751 (зі змінами та доповненнями), з 1 січня 2010 року підвищено розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, який призначається з урахуванням доходу сім'ї.
   Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям із дітьми" передбачено право матері дитини на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
   У разі, якщо мати не може здійснювати догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку в зв'язку з навчанням чи виходом на роботу, допомогу можуть отримувати чоловік або дідусь, бабуся, інший працездатний родич за умови неотримання пенсії.
   Відповідно до зазначеного вище Порядку максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 1.01.2010 року збільшиться з 75 відсотків до 100 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи і становитиме 744 грн.
Розмір допомоги з 1.01.2010 р. розраховується як різниця між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Якщо вказана різниця буде більшою, ніж 130 гривень, виплачується її розрахунковий розмір, якщо ж меншою – мінімальна сума 130 гривень.
   У 2009 році розмір допомоги розраховувався з урахуванням 75 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Таким чином, жінки, які у 2009 році отримували допомогу з урахуванням доходу сім'ї, у поточному році вже отримують її у розмірі, збільшеному на 25 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Виплата допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не підтвердила право на призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, допомога виплачується у мінімальному розмірі, тобто у сумі 130 гривень на місяць.
   Перерахунок розмірів вказаних вище державних соціальних допомог здійснено автоматизованим способом, тому звертатися із заявами до органів праці та соціального захисту населення не потрібно. Виплата допомоги у нових розмірах буде проведена у січні 2010 року через поштові відділення зв'язку чи банківські установи.
Людмила КОРНІЄНКО
Начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.