Сім п’ятниць на тиждень

Тут варто зазначити, що у різних чергах на отримання житла в міськвиконкомі нараховується понад шість тисяч громадян різних категорій. Першочерговики настільки зраділи такій новині, що дехто вже навіть нові меблі підібрав до новосілля.
Однак процедура розподілу державного житла виявилася настільки заплутаною та непрозорою, що кандидати на отримання ордерів постійно змінюються.
– Спочатку ми отримали вказівку надати квартири тим, хто має право позачергового та першочергового отримання, силовикам (МВС, МНС тощо) і тим, хто перебуває в загальній черзі, – говорить начальник відділу розподілу житлової площі міськвиконкому Павло Довгий. –  Відповідно до діючого на той час житлового законодавства 46 квартир мали отримати пільговики (учасники бойових дій, інваліди, чорнобильці та інші), дев’ять квартир призначалося для силовиків, сім залишили на загальну чергу. Проте у вересні  було ухвалено спеціальну постанову Кабміну, яка передбачає інші умови розподілу житла, придбаного на кошти державної іпотечної установи.
Двадцять відсотків квартир – силовикам, по двадцять – позачерговикам та першочерговикам і сорок – на загальну чергу.  За цією схемою й почали готувати документи, звісно, всіх оповістивши. Навіть ордери виписали. Аж раптом у листопаді з’явилася нова постанова Кабміну зі змінами до раніше встановленого порядку про розподіл квартир, добудованих за кошти ДІУ. Відтепер сорок відсотків житла належить силовим структурам, шістдесят – пільговикам. Про загальну чергу взагалі не йдеться, – наголосив службовець.
Таке рішення болісно сприйняли громадяни, які без п’яти хвилин вважали себе новоселами. Декого навіть доводилося відпоювати валер’янкою. Вони й досі не можуть повірити, що омріяна оселя виявилася оманою.
Зараз влада Кременчука вже навіть не береться до четвертого розподілу, щоб знову не стати заручницею відомчих інтриг. Адже згідно з останньою постановою уряду поіменні списки на отримання квартир мають пройти узгодження в Міністерстві житлово-комунального господарства, Мінпраці та координаційній раді Кабміну, а вже потім їх подадуть на затвердження уряду. Тільки після такої процедури список винесуть на розгляд міськвиконкому Кременчука, на підставі ухваленого рішення випишуть ордери. Той, хто добре обізнаний у чинному законодавстві, відразу помітить юридичну неузгодженість таких дій. Тож бюрократичний процес триває, і коли він завершиться, ніхто не береться коментувати.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.