Головна проблема виборчого процесу – відсутність фінансування

Перед початком засідання Валерій Асадчев і Олександр Удовіченко вручили державні нагороди та привітали із присвоєнням почесних звань ряд працівників різних сфер народногосподарського комплексу Полтавщини.
Про забезпечення належних умов роботи окружних і дільничних виборчих комісій під час підготовки та проведення виборів Президента України доповідав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Соловей. Він наголосив, що, згідно з постановою Центральної виборчої комісії, у Полтавській області утворено 8 територіальних виборчих округів. Усього в окружних виборчих комісіях області 266 членів. За поданнями органів місцевого самоврядування окружні комісії утворили 1288 виборчих дільниць. Станом на 14 грудня 2009 року кількість виборців у Полтавській області становить 1198403 чол., що на 45943 виборців менше, ніж у 2006 році. Серед основних проблем доповідач назвав відсутність фінансування, недостатність досвіду у членів комісій та плинність їх керівних кадрів.
– Органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, як передбачено чинним законодавством, надали приміщення, оргтехніку, транспорт, вирішують поточні питання, – повідомив Сергій Соловей.
І це за повної відсутності коштів на господарське утримання обласної та районних державних адміністрацій. У 2009 році ці статті видатків Кабінетом Міністрів України були зменшені у чотири рази, але і ці мізерні кошти з другого півріччя нинішнього року практично не виділяються. Облдержадміністрація неодноразово зверталася і до Кабінету Міністрів України, і до Центральної виборчої комісії, але безрезультатно.
І це не проблема Полтавщини, це проблема всієї України.
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев запропонував шукати більш гнучкий інструмент вирішення питання фінансування – надавати позички Держбюджету з місцевих бюджетів через Держказначейство з поступовим їх погашенням. Він переконаний, що головна проблема нинішніх виборів – їх фінансування – буде вирішена, а на Полтавщині виборчий процес відбудеться традиційно спокійно, демократично.
Про підсумки роботи системи цивільного захисту області у 2009 році та визначення основних завдань на 2010 рік поінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Михайло Андрусенко. Зазначалося, що цього року надзвичайних подій на Полтавщині сталося на 14% менше, ніж торік. Внаслідок надзвичайних подій та ситуацій загинуло 403 особи, з яких 23 – діти. Станом на              1 грудня 2009 року на автошляхах області сталося 1074 пригоди. Найбільша кількість ДТП зареєстрована у Полтаві, Кременчуці, Миргородському, Лохвицькому та Гадяцькому районах. Також за 11 місяців у області зареєстровано 956 пожеж. За звітний період трапилося 105 нещасних випадків  на водних об'єктах, внаслідок яких загинули 103 особи, з них 9 – діти.
Загальна кількість надзвичайних подій, пов'язаних із отруєнням людей, залишилась на рівні минулого року – 53 випадки. Протягом року загинуло внаслідок отруєнь 11 чоловік.
Доповідаючи про підсумки впровадження в області антикризових заходів щодо добудови об'єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності й придбання квартир для забезпечення громадян житлом, заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов зазначав, що через негативні чинники кризи цього року в експлуатацію введено вдвічі менше житла, ніж за відповідний період минулого року: тільки 85 тис. м загальної площі. За цим показником область посідає 12-те місце серед областей України. Більше половини загального обсягу житла побудовано у Полтаві та Кременчуці.
З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 22_12_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.