Довіра зобов’язує

Частину зерна продали, тож є певні обігові кошти, іншу частину видали людям у рахунок виплат за оренду земельних паїв, є збіжжя й для поточних потреб.
У сільгосптоваристві понад 400 пайовиків, із якими ще й нині проводяться розрахунки. Близько 50% належного селянам виплачують коштами, решту – послугами й сільгосппродукцією. Практично кожному видали по 500 кг зерна за нижчими від ринкових цінами, також пропонують мед, олію, іншу продукцію.
У цьому році господарство не брало банківських кредитів, своєчасно розрахувалося й за кредити попередніх років, тож нині нікому нічого не винні. Хіба що кілька фірм надали товарні кредити посівним матеріалом, але за них можна буде розрахуватися з майбутнього урожаю.
Окрім рільництва, в СТОВ ім. Чапаєва займаються й тваринництвом, утримують велику рогату худобу, свинопоголів'я, є й пасіка. Кормів для худоби заготовили вдосталь, приміщення для утримання сільськогосподарських тварин теж відремонтували.
Значні кошти щорічно виділяє господарство для соціальної сфери тих населених пунктів, де орендує землі, допомагає сільгосппродуктами місцевій школі та дитсадку, сільському Будинку культури. Не залишається осторонь проведення культурно-мистецьких заходів, спортивних змагань, не забувають тут і про ветеранів.
Однак у господарстві не все так спокійно, як може здаватися на перший погляд. Адже є чимало охочих взяти "під своє крило" землі СТОВ ім. Чапаєва. У поточному році якраз закінчився термін договорів оренди на землю, тож численні "благодійники" приїздили агітувати селян здати їхні наділи іншим господарям. "Однак люди прийшли продовжити дію договорів у контору СТОВ, – каже Віталій Ляшенко. – Таким чином знову довірили господарювати на їхній землі нашому агроформуванню. Будемо прагнути виправдати високу довіру".
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 16_12_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.