Із класиком поруч…

Його ювілейна виставка відкрилася в курортному місті, а цими днями у Полтавському краєзнавчому музеї відбулася презентація без перебільшення унікального видання – альбому "Віктор Брикулець. Малярство. Графіка. Ікономалярство", який упорядкувала голова обласної громадської організації "Славетні імена Полтавщини" Валентина Асадчева. Він вийшов у полтавському видавництві "Оріяна".
Усіх присутніх привітав заступник голови обласної держадміністрації Сергій Ясинський, котрий високо оцінив творчість ювіляра, а про нього самого говорив, як і багато інших промовців, як про велику, добру людину, видатного майстра.  
Упорядник альбому і автор ідеї його видання Валентина Асадчева розповіла, що познайомилася з Віктором Брикульцем, коли працювала над проектом "Українці в світі", й попросила його створити кілька портретів видатних земляків. З того часу їй довелося багато разів їздити в Миргород до художника, збирати матеріали про нього і готувати їх до видання, що є сьогодні дуже непростою справою. Валентина Михайлівна сподівається, що це лише початок, будуть і нові альбоми, а Віктор Михайлович став першим із видатних сучасників, чия творчість так високо поцінована і так компактно збережена для нащадків. Вона подякувала усім, хто долучився до цієї роботи, якій було віддано майже два роки.
 Один із тих, без кого це видання не могло б відбутися, – мистецтвознавець Віталій Ханко, котрий упродовж десятиліть вивчав творчість художника. Він так само дуже високо оцінює її, зазначивши також, що альбом, який містить багато розділів і коментарів, видано на європейському рівні. Голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко також говорив про те, що Віктор Брикулець – один із тих сучасників, чия творчість об'єктивно поцінована і ще за життя стала рядком історії, одержала високе визнання. А захоплення й почуття усього залу зуміла передати в своєму емоційному виступі директор Галереї мистецтв Ольга Курчакова, котра наголосила, що коли ми говоримо про класиків мистецтва, то уявляємо давнину, музейні збірки, запорошені пилом.
– Але живі класики є поруч із нами, таким класиком українського живопису, українського мистецтва і є Віктор Брикулець! Коли я вчора дивилася каталог його творів, виданий у Санкт-Петербурзі, моє серце тріпотіло від захоплення і щастя. А сьогодні воно переповнене щирою гордістю і за нашу землю, бо ж частіше було так, що ми не бачили "пророків у своїй Вітчизні"… Його роботи світяться чистотою, як алмаз, світяться неповторним білим кольором, як перлина, а тільки перлина може поєднати в собі сотні відтінків білого, – так і Віктор Михайлович, як перлину, створює портрети білим по білому, і неможливо відірвати очей, неможливо тим не захоплюватися. Його творчість буквально заряджає енергією кожного, хто навіть випадково опиниться поруч із роботою Віктора Михайловича…
А художник, дякуючи щиро за таке пошанування його здобутків, зізнався, що він і сьогодні сповнений творчих сил, енергії, натхнення, бажання творити, – як і сорок чи тридцять років тому.  
“Зоря Полтавщини”, 9_12_09, 6 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.