Ефективність, прагматичність, оперативність

– Нинішній 2009-й став роком нелегких випробувань для місцевого самоврядування, – наголосив, відкриваючи засідання, голова обласної ради Олександр Удовіченко (ПР). – Економічна криза позначилася на рівні життя кожної української сім’ї, кожної територіальної громади. На плечі сільських і міських голів, голів районних рад і всього депутатського корпусу лягли нелегкі турботи про те, як забезпечити належне життя в містах і селах в умовах обмежених фінансових ресурсів. Варто відзначити, що, попри все, Полтавщина працювала достойно. У цьому є заслуга депутатів всіх рівнів, керівників органів місцевого самоврядування. Були відкинуті політичні протистояння. Депутати зосередились на координації дій, узгодженості позицій, зваженому прийнятті рішень, керуючись у роботі не амбіціями, а прагматичними началами. Самоврядування в Україні на дев’ятнадцятому році незалежності знаходиться на етапі становлення. По відношенню до держави самоврядні органи здебільшого перебувають у ролі пасинка.
Наступний рік – рік виборів до місцевих рад, і громадяни України своїми голосами покажуть ступінь довіри до політичних сил, які складають основу рад. Бажаю всім впевненості у завтрашньому дні, натхнення, благополуччя, добра і міцного здоров’я. Щоб наша праця на благо людей була відчутною і плідною.
На сесії привітали міського голову Кременчука Миколу Глухова з нагородженням орденом “За заслуги” 2 ступеня, депутата обласної ради Михайла Міщенка (БЮТ) – орденом “За заслуги” 3 ступеня, заслуженого художника України, ветерана війни та праці Віктора Брикульця – орденом “За заслуги” 3 ступеня, міського голову Комсомольська Сергія Супруна – з присвоєнням почесного звання “Заслужений працівник сфери послуг України”. Великій групі представників депутатського корпусу області та працівників органів місцевого самоврядування з нагоди професійного свята були вручені Почесні грамоти обласної ради та облдержадміністрації.
Отримали нагороди і студенти вищих навчальних закладів – переможці щорічного конкурсу “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”, заснованого обласною радою.
Заступник голови обласної ради Володимир Марченко (БЮТ) повідомив, що Полтавське обласне комунальне виробничо-комерційне підприємство “Полтавапаливо” за економічними показниками увійшло до числа найкращих комунальних підприємств України і отримає сертифікати та відзнаки “Комунальне підприємство року” та “Державний керівник року”. Присутні привітали директора Володимира Мацюцького та колектив підприємства з цим успіхом.
Капітану спортивної команди депутатів обласної ради, першому заступнику голови облдержадміністрації, депутату обласної ради Івану Близнюку було вручено кубки за третє загальнокомандне місце та перше місце у змаганнях з міні-футболу обласної спартакіади, що присвячувалася Дню місцевого самоврядування.
У роботі пленарного засідання сесії обласної ради взяли участь народний депутат України Вадим Петренко (БЮТ), голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев.
Питання про внесення змін до додатку обласної Програми будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2008–2011 роки депутати вирішили зняти з розгляду на сесії. Не увійшов до порядку денного також пункт про приймання-передачу майна, оскільки відповідний проект рішення, на пропозицію депутатських комісій та президії обласної ради, облдержадміністрація відкликала.
Більшість питань порядку денного депутати затвердили без обговорення, адже детально опрацювали їх у профільних комісіях і дійшли згоди. Були затверджені звіти про виконання обласного бюджету за І півріччя і за 9 місяців поточного року, взяли до відома інформацію про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області за 9 місяців нинішнього року. Найбільше доповнень пропонувалося при внесенні змін до показників обласного бюджету на 2009 рік. Проект рішення з цього приводу представив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко.
ільйонів гривень, які надійшли до обласного бюджету за рахунок перевиконання його доходної частини. Додаткові кошти спрямують на придбання обладнання та медикаментів закладам охорони здоров’я обласного підпорядкування, дитячого лікувального харчування, проведення капітальних ремонтів будинків-інтернатів, на реставрацію Полтавського краєзнавчого музею, академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя, надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам, оздоровлення та відпочинок дітей, зміцнення матеріально-технічної бази обласних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, виконання програми розвитку інформаційної сфери тощо. Зокрема, на фінансування галузі охорони здоров’я направляється 1200 тисяч гривень, соціального захисту населення – 500 тисяч, галузі фізкультури і спорту – 250 тисяч гривень. Зважаючи на обмежені можливості обласного бюджету та відсутність фінансування з державного бюджету, депутати не підтримали пропозицію про виділення двох мільйонів гривень на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу в Полтаві.
Рішенням сесії збільшено до 2 тисяч гривень розміри премій, заснованих обласною радою: імені А.С. Макаренка, імені І.П. Котляревського та імені Леоніда Бразова, а також засновано премію імені М. В. Скліфосовського.
Обласну Програму створення демонстраційних об’єктів високої енергоефективності на 2010–2015 роки представив начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Тарас Ткаченко. Нею, зокрема, плануються енергоаудит, утеплення будівель і переведення, у разі доцільності, на альтернативні види паливно-енергетичних ресурсів трьох об’єктів обласної комунальної власності – Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни і праці, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та обласної психіатричної клінічної лікарні ім. О. Ф. Мальцева. Метою цього є суттєве, не менш ніж на 50%, скорочення споживання теплової енергії в цих установах. Пропоновану програму депутати підтримали. Рішенням сесії також затверджені народні засідателі Апеляційного суду Полтавської області; продовжені трудові контракти з керівниками установ і організацій спільної власності територіальних громад області; об’єднані в одну громаду села Мокріїв села Фуглі й Запорожці Черкащанської сільської ради Миргородського району і зняті з обліку як самостійні населені пункти. Депутати внесли зміни до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища, зокрема, кошти виділяються Новосанжарському, Полтавському, Гадяцькому, Миргородському, Диканському лісовим господарствам для створення і вирощування захисних лісових насаджень; погодили надання дозволів на промислову розробку ділянок прісних вод і газонафтоносних надр у різних районах нашої області; внесли зміни до ряду обласних програм тощо.
Питання про прийняття та передачу нерухомого майна у комунальну власність територіальних громад Хорольського району, що стосується створення окремого Хорольського БТІ, підтримане не було. В обговоренні цього питання виступили депутати Дмитро Хрістов (БЮТ), Іван Коваль (СПУ), Олександр Удовіченко (ПР). Зокрема, голова обласної ради зазначив: його фракція вважає, що дріблення і створення в кожному районі окремого БТІ веде до негативних наслідків, зокрема збільшення витрат на організацію роботи. Питання потребує подальшого вивчення.
Сесія прийняла Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо проведення аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами.
У “Різному” депутат Валерій Пархоменко (ПР) оприлюднив позицію Партії регіонів, привернув увагу влади та громадськості до проблем підприємства “Полтавнафтогазгеологія”. Фракція через депутатський корпус усіх рівнів та народних депутатів
України домагатиметься порушення питання щодо ситуації в геологічній галузі на засіданні парламенту і створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо спроби доведення підприємств галузі, в т.ч. “Полтавнафтогазгеології”, до повного банкрутства та ліквідації. Депутат Василь Сільчук (КПУ) висловив критичні зауваження на адресу облдержадміністрації стосовно політизації подій Голодомору в Україні. Депутат Іван Коваль виступив із заявою фракції Соціалістичної партії, яка звертається до центральних органів влади з вимогою продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до прийняття Закону України “Про ринок землі”, яким має бути забезпечене право купівлі землі такого призначення лише державою з подальшим наданням її у довгострокову оренду.
– Це остання сесія обласної ради у нинішньому році, тому хочу подякувати всім депутатам, керівникам за плідну роботу, – підкреслив голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. – Рік завершуємо із перевиконанням бюджету. Ефективно розподілені кошти. Навряд чи буде прийнятий до кінця року державний бюджет. На жаль, ми не знаємо загальних показників у програмах, за якими повинні працювати. Тому через кілька днів будемо готувати розпорядження про порядок фінансування. Я б дуже хотів, щоб бюджетна комісія обласної ради підключилася до нашої роботи. В основному це поточні видатки, але думаю, ми попрацюємо спільно. Бажаю всього найкращого і дякую за плідну роботу.
На думку голови облдержадміністрації, проблеми, які є в економіці області, крім іншого, спричинені неефективними діями виконавчої гілки державної влади.
– Ми сьогодні бачили, і фінансове управління підтверджує, що обласний бюджет перевиконаний і проблем тут немає, – підбив підсумки сесії Олександр Удовіченко. – Є проблеми по деяких місцевих бюджетах, і це сьогодні головне. Завдяки тому, що у нас так склалася структура наповнення бюджету і в області, і в обласному центрі – з багатьох джерел, розвинуті галузі суспільного життя – промисловість, сільське господарство, то нам вдається балансувати. Падіння, яке сьогодні є в промисловості, це нам показує Кременчуцький міський бюджет, який не виконується, говорить про те, що держава кинула напризволяще промислові підприємства. І це велика проблема. Треба більш прагматично до цього підходити. Це й розірвані зв’язки з Російською Федерацією, й неоплачені великі обсяги ПДВ по підприємствах Кременчука, й неплатежі залізниці за вагони, і багато інших речей, про які ми сьогодні нагадуємо центральній владі. Якщо говорити об’єктивно, то в нас є великі проблеми з працевлаштуванням людей, “тіньове” безробіття, тому підходимо до кінця року в складних умовах.
Загалом на сесії були прийняті рішення з 40 питань, що стосуються різних сфер життя області.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.