Держава має бути зацікавлена у становленні незалежної, якісної журналістики

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Ганна Герман, в.о. голови Державного комітету з телебачення та радіомовлення Олег Наливайко, уповноважена з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова, народний депутат України Володимир Ар’єв, інші виступаючі окреслили ключові проблеми якісної роботи ЗМІ, висловили занепокоєння фактами утисків свободи слова, ролі журналістів у нинішній передвиборній кампанії.
Національна спілка журналістів України глибоко стривожена тим, що політична ситуація в державі, ускладнена гострими протиріччями між Президентом і Прем’єр-міністром, розв’язала руки олігархам і чиновникам для наступу на свободу слова, права журналістів. Про це заявив під час парламентських слухань голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко.
За його словами, місцева влада здебільшого не виконує покладених на неї обов’язків щодо розбудови інформаційного простору, не розраховується вчасно за опубліковані регуляторні акти та інші матеріали про діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування, здійснюючи таким чином прихований економічний тиск на видання.
Водночас, зазначив Ігор Лубченко, критичні виступи у ЗМІ нерідко супроводжуються багатотисячними судовими позовами.
Якщо держава ідентифікує себе як демократична, вона повинна бути зацікавлена у якнайшвидшому становленні незалежної і якісної журналістики, переконаний голова НСЖУ.
Шлях до незалежної преси він бачить у реформуванні комунальної преси. За словами Ігоря Лубченка, за участю Спілки розроблено відповідний проект закону, який передбачає передачу редакціям приміщень, у яких вони знаходилися станом на 31 грудня 2005 року, у власність або в оренду на 25 років із оплатою по 1 грн за квадратний метр займаних площ у рік, майна, яким зараз користуються редакції, збереження за журналістами цих видань діючих умов пенсійного забезпечення і після реформування ЗМІ. Однак він зауважив, що цей проект досі не розглянуто.
“Українська журналістика поступово трансформується в бік незалежності від влади і стає громадським контролером суспільства, а тому регуляція журналістського середовища повинна відігравати важливу роль”, – переконаний Ігор Лубченко. Він також повідомив про те, що Національна спілка журналістів виступає з пропозицією провести розширене засідання Генеральної Прокуратури України за участю секретаріату НСЖУ, на якому обговорити роль органів прокуратури у захисті свободи слова в Україні та професійної діяльності журналістів.

(За матеріалами інформагентств).

“Зоря Полтавщини”, 4 стор., 4_12_09

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.