У постійних комісіях обласної ради

Водночас Анатолій Шкарбан наголосив, що, оскільки названі суми цільових коштів, розподіл яких віднесено до компетенції обласного бюджету, становлять лише 25% проти 75%, отримуваних безпосередньо відповідними місцевими бюджетами, потрібно детальніше вивчати саме їхні потенційні можливості при розгляді конкретних запитів з місць.
Під час розгляду питання “Про хід використання коштів природоохоронного фонду області в 2009 році” піддано критиці недотримання облдержадміністрацією регламентної процедури внесення на розгляд сесії обласної ради проектів рішень “Про внесення змін до Переліку та Додаткового переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2009 році”, затверджених відповідними рішеннями двадцятої позачергової сесії обласної ради п’ятого скликання від 27 березня 2009 року. Відтак із зауваженнями Володимира Марченка, Анатолія Шкарбана, членів комісії Володимира Оніщенка та Костянтина Боровика взято до уваги лише прогнозні параметри названих проектів. Дано згоду провести ще одне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, щоб розглянути питання в установленому порядку.
У дискусіях народжується істина
На спільному засіданні постійних комісій обласної ради з питань забезпечення законності та правопорядку, з питань промислової політики, інвестицій, будівництва, транспорту та зв’язку, з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту та туризму, з питань екології та раціонального природокористування розглянуто питання, внесені до проекту порядку денного двадцять третьої сесії обласної ради.
У засіданні, яке провів голова постійної комісії Іван Гальченко, взяли участь голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Близнюк, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Надія Мякушко, заступники голови облдержадміністрації Андрій Баранов, Сергій Ясинський, начальники обласних управлінь і служб.
Про виконання обласного бюджету за перше півріччя та за дев’ять місяців 2009 року доповів начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. За перше півріччя, з урахуванням офіційних трансфертів, обласний бюджет виконано по доходах у сумі 747392,0 тис. грн, по видатках – 717695,3 тис. грн. За підсумками дев’яти місяців, до доходної частини обласного бюджету, разом із офіційними трансфертами, надійшло 1178700,3 тис. грн, видатки становлять 1137654,5 тис. грн. “Обласний бюджет нинішнього року, – зазначив Володимир Шапошніченко, – виконується стабільно. Перевиконання планових показників його доходної частини дає можливість додатково спрямувати на основні заходи понад 15 мільйонів гривень”.
З інформацією про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області за 9 місяців 2009 року виступила начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук. Економічна криза зумовила в області спад валової доданої вартості. Майже на 12%, відповідно до січня–вересня 2008 року, зменшилася реальна заробітна плата громадян. На 40%, у порівнянні з початком року, зросла заборгованість із виплати зарплати. Водночас намітилася тенденція до зростання промислового виробництва, валової продукції сільського господарства. Позитивну динаміку мають основні галузі переробної промисловості.
Дискусійного характеру набуло обговорення питання про внесення змін до додатка обласної Програми будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2008–2011 роки. Облдержадміністрація ініціює збільшення у наступному році кількості запланованих до будівництва футбольних майданчиків з трьох до п’яти. Олександр Удовіченко, Володимир Марченко, голова комісії Олександр Масенко, депутат Олександр Коваль зазначили, що збільшувати кількість таких об'єктів нині недоцільно, адже поки що не відомі фінансові можливості обласного бюджету на 2010 рік. За наявності вільних коштів у обласній скарбниці внести відповідні зміни можна й упродовж наступного року. Іншу точку зору, яка грунтується на пріоритеті підтримки здорового способу життя, сприянні розвитку футболу, висловили депутати Іван Близнюк, Костянтин Боровик, Дмитро Хрістов, Віктор Пожечевський. Остаточне рішення депутати приймуть під час голосування на сесії.
У питанні про внесення змін до показників обласного бюджету на 2009 рік Олександр Удовіченко не підтримав пропозицію постійної комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном стосовно виділення 2 мільйонів гривень на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу в Полтаві. “Спорудження цього комплексу відбувається лише за рахунок обласного бюджету, – підкреслив він, – хоча на початку будівництва була обіцяна участь і державного бюджету, і бюджету міста Полтава”.
Голова комісії Іван Гальченко запропонував облдержадміністрації надати розширену інформацію про стан робіт на цьому будівництві, а також про обсяги проведеного фінансування.
Додаткові асигнування для охорони здоров’я
Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, яке провів голова комісії Леонід Куроєдов. Розвиток медичної галузі Полтавщини обласна рада визначила пріоритетом своєї роботи ще в 2003 році. Нині, у контексті розгляду змін до показників обласного бюджету на 2009 рік, підтримано пропозицію рекомендувати сесії виділити на охорону здоров’я полтавців ще 1 млн 200 тис. грн.
– Таку тенденцію буде збережено й надалі, а цільові суми мають зростати, – підкреслив голова обласної ради Олександр Удовіченко.
Цю тезу одностайно підтримали Леонід Куроєдов, заступник голови обласної ради Петро Ворона, заступник голови облдержадміністрації, секретар постійної комісії Надія Мякушко, депутати обласної ради Віллій Волченко, Віктор Акімов, Олександр Копелець, Юрій Метелін.
Присутні зауважили, що в умовах кризи жителям глибинки повинно бути гарантоване надання необхідної допомоги в обласних комунальних лікувальних закладах, а вкладені в їхню матеріальну базу бюджетні кошти повинні ефективно працювати на мешканців усіх територіальних громад краю. Також констатовано, що нині немає жодних підстав брати з пацієнтів, зокрема обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, гроші за отримані ними послуги.
Проекти і можливості
Під час спільної роботи постійних комісій обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства, з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення депутати розглянули 36 пунктів, внесених до проекту порядку денного найближчої сесії обласної ради.
У засіданні, яке вів заступник голови постійної комісії облради з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства Олег Романчук, взяли участь голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Близнюк, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Надія Мякушко. Як і на попередньому спільному засіданні постійних комісій, критичні зауваження депутати висловили на адресу розробника проекту сесійного рішення про приймання-передачу майна – управління культури облдержадміністрації. Передача до обласної комунальної власності Будинку культури у селі Гоголеве Шишацького району потребує значних фінансових асигнувань із обласного бюджету на 2010 рік, який ще не сформовано. До того ж це питання не було попередньо узгоджене ані з обласною радою, ані з Державним заповідником-музеєм М.В.Гоголя, на балансі якого планується утримувати Будинок культури. Капітального ремонту в Гоголевому також потребує загальноосвітня школа. Фінансувати ж будівельні роботи одночасно на двох об’єктах непросто. На пропозицію Олександра Удовіченка, комісії р
екомендували облдержадміністрації відкликати даний проект рішення. До його розгляду депутати повернуться у наступному році.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.