Понад усе – національні інтереси

Перед спілкуванням із полтавськими журналістами Юрій Костенко відвідав одне з найбільших вітчизняних підприємств газової галузі – "Полтавагазвидобування".
– Нині "Полтавагазвидобування" продає газ за ціною 365 гривень за тисячу кубометрів. Такий же об'єм газу  ми купуємо в Росії  за 365–420 доларів, тобто у 8 разів дорожче. Урядова політика не використовує українських енергоносіїв і спрямовує величезні кошти в Росію, на підтримку російського “Газпрому”, їхнього бюджету. Нині найбільшою економічною і політичною проблемою для уряду є розрахунки за російський газ. Ми  не можемо його спожити в обсязі, передбаченому останніми газовими угодами, а за недобір газу нам загрожують штрафні санкції від 7 до 10 мільярдів доларів на кінець року, – наголосив Юрій Костенко.  – Усі кроки УНП, спрямовані на те, щоб збільшити споживання українського газу, не увінчалися успіхом.  Хоча за один рік ми могли б збільшити видобування власного газу до 7 мільярдів кубів і цим самим покращити фінансування місцевого та обласного бюджетів.    
Інша теза передвиборної програми лідера УНП – необхідно захищати і підтримувати вітчизняного виробника, споживаючи українське.  
– 80 відсотків  товарів і послуг, які ми купуємо, – іноземні, – зазначив Юрій Костенко. – Тому 70 відсотків їхньої вартості йде за кордон, виробнику. Купуючи українське, ми залишаємо в нашій державі 100 процентів коштів.
Юрій Костенко також навів приклад із гастрольним збором для іноземних артистів, що в Україні є дуже низьким – 3%. Для порівняння: в Росії він становить 18%, у європейських країнах – 35%.
"Ми внесли законопроект про збільшення гастрольного збору до 25 відсотків, але він "застряв" на рівні комітету з питань тарифної і митної політики. А в бюджеті коштів на розвиток української культури, книги немає".
Якщо сприяти національному виробникові й спростити умови роботи для малого підприємництва як найбільш традиційної форми господарювання українців, то зарплата в півтори тисячі доларів стане реальною в Україні. Щоб стимулювати підприємництво, УНП пропонує на 5 років звільнити від сплати податків новозасновані малі підприємства. До того ж Юрій Костенко переконаний, що статус малих має поширюватися на підприємства з обігом до трьох мільйонів гривень на рік, що дозволить їм сплачувати лише єдиний податок з доходу та внесок до єдиного фонду обов'язкового соціального страхування.
Держкомстат оприлюднив дані щодо стану вітчизняної економіки. "Усі показники економічного зростання є негативними, а бюджетні плани на 2010 рік практично повністю провалені, – констатував Юрій Костенко. – 170 мільярдів гривень доходів бюджету здійснено не за рахунок економіки, а за рахунок запозичень".
 Полтавщина, на чолі якої стоять партійці УНП, виявилася єдиним регіоном в Україні, де не відбулося падіння ВВП.    

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.