“Полтаванафтогазгеологія”: бути чи не бути підприємству

Державному підприємству “Полтаванафтогазгеологія” з більш ніж 70-річною історією належить відкриття переважної частини нафтогазових родовищ у СРСР, зокрема й в Україні. Висококваліфікований колектив колись налічував 12 тисяч працівників. Проте останніми роками підприємство опинилося в центрі конфліктних, а іноді – відверто скандальних подій, що стосувалися надр. Ситуація явно загострилася й набула розголосу з 2005 року – тоді Сахалінське нафтогазоносне родовище, на розробку якого підприємство мало спецдозвіл, стало об’єктом претензій іншої компанії. Створений на початку 2000-х років Держкомітет природних ресурсів, що отримав контроль над НАК “Надра України”, позбавив державне підприємство ліцензії. З часом війна розгорнулася й навколо самої “Полтаванафтогазгеології”, яку намагалися збанкрутувати. Водночас із 2005-го на “Полтаванафтогазгеології”, підконтрольній НАКу, велася специфічна кадрова політика – протягом двох із половиною років, за даними аналітичного звіту ГоловКРУ, зробленого в 2007 році, на підприємстві змінилося семеро керівників, кожен із яких обіймав посаду менше 4 місяців. Накопичені значні суми дебіторської та кредиторської заборгованостей. За даними проведених інвентаризацій було виявлено відсутність свердловин. Правочинністю передачі підприємством майна цікавляться правоохоронні структури. До всього головною структурою – НАК “Надра України” – полтавців позбавлено всіх дозволів на розвідку вуглеводнів.
У червні цього року Президент Віктор Ющенко заявив, що спеціальні дозволи на користування надрами на великі та перспективні родовища нафти та газу були переоформлені на приватні структури, а розмір частки НАК “Надра України” у статутному фонді цих підприємств було зменшено з 51% до 0,07%. 19 бурових верстатів для глибокого буріння вартістю понад 150 млн дол. США були передані за безцінь тим же приватним структурам. На початку цього року практично за безцінь (1,7 млн грн) приватній компанії було передано права на користування геологічною інформацією Сахалінського родовища.
Відтак, за даними Полтавської облдержадміністрації, питання діяльності ДП “Полтаванафтогазгеологія” виносилося на розгляд РНБО. Однак інформації про висновки немає. Немає, принаймні не оприлюдено, й однозначного висновку контролюючих служб щодо правомірності чи неправомірності тих чи інших дій очільників НАК “Надра України” й “Полтаванафтогазгеології”, що могло б пролити світло на те, наскільки були ефективними управлінські рішення на цих щаблях. Немає й об’єктивного аналізу фінансово-господарського стану підприємства. Очевидними є бездіяльність підприємства “Полтаванафтогазгеологія”, заборгованість із зарплат, що сягнула кількох мільйонів гривень, скорочення колективу до 280 працівників і спільне рішення НАК “Надра України” та Мінприроди ліквідувати підприємство “у зв’язку з неприбутковою діяльністю і відсутністю перспектив розвитку”. В свою чергу генеральний директор ДП “Полтаванафтогазгеологія” Геннадій Сікалов заявляє про зумисне банкрутство підприємства.
У тому, що державне підприємство навмисно руйнується, переконаний і голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Минулого тижня під час прес-конференції в Полтавській філії інформаційного агентства “Новини України” він оприлюднив позицію виконавчої влади області щодо цієї ситуації, яку виклав у офіційному листі на ім’я Президента України Віктора Ющенка: “У своїх численних зверненнях облдержадміністрація неодноразово попереджала центральні органи виконавчої влади про зацікавленість посадових осіб Мінприроди України та НАК “Надра України”, які у 2007 році позбавили підприємство спеціальних дозволів на користування надрами та значної частки майна, у ліквідації підприємства… Керівництво області вважає, що ДП “Полтаванафтогазгеологія” має потенційні можливості для виходу з кризової ситуації і що рішення про ліквідацію підприємства є не тільки безпідставним, але й злочинним. З метою збереження підприємства та відновлення його стабільної роботи просимо передати дочірнє підприємство НАК “Надра України” “Полтаванафтогазгеологія” в оперативне управління обласній державній адміністрації”.
Валерій Асадчев зазначив, що в Україні є досвід передачі державних підприємств в оперативне управління облдержадміністрацій. У цьому разі, наголошує керівник, облдержадміністрація виконуватиме функції НАКу, зокрема й захищатиме інтереси підприємства в судах, і у такий спосіб домагатиметься повернення дозволів на розробку родовищ, чого НАК не робить. Валерій Асадчев запевняє, що вже за півроку можна відновити стабільну прибуткову роботу підприємства в інтересах колективу й держави. І це завдання він вважає головним. Що ж до нюансів ведення господарської діяльності й міри вини в локальних порушеннях певних осіб, то їх можна буде з’ясувати в ході проведення аудиту.
Якщо ж пропозиція облдержадміністрації не буде підтримана в Києві, Валерій Асадчев готовий підтримати колектив геологічного підприємства, який має намір вдатися до акцій протесту.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.