Опалювальний сезон без… опалення

Два роки тому сільський голова Гожулів Олександр Бублик уперше запропонував мешканцям багатоповерхівки перейти з централізованої на автономну систему опалення. Відтоді у деяких квартирах будинку з'явилися свої котли, в інших тепло батарей забезпечувала котельня. У травні нинішнього року сільський голова знову завітав у п'ятиповерхівку Біологічного. Того разу – з директором місцевого житлово-комунального кооперативу “Мрія”, на балансі якого знаходиться котельня, – щоб закликати “безкотельних” мешканців терміново облаштувати домівки системами автономного опалення.
За нинішніми цінами такий технічний “переворот” ні пенсіонерам, ні малозабезпеченим не під силу – обійдеться у кілька тисяч гривень. А більшість із тих мешканців будинку, які обігріваються централізовано, – пенсіонери, молоді сім'ї з маленькими дітками, батьки студентів, безробітні, “беззарплатні”… Говорять, що кредити їм дають неохоче. Чесно кажучи, не охоче б вони їх і брали: віддавати ж доведеться з чималими відсотками. Якщо ж відкладати зі статків, то на котел насилу назбирають до наступної зими.
Ні в жовтні, ні в листопаді люди так і не дочекалися опалення квартир котельнею. Тому рятуються від холоду хто як може – вмикають калорифери, духовки… Пригадали досвід, набутий раніше такими ж страждальцями, як вони, – наповнюють пластикові пляшки гарячою водою і кладуть в ліжко.
Водночас сільська котельня технічно справна. Але з'ясування причин, чому вона не працює, нагадує лабіринт.
Сільський голова Олександр Бублик посилається на ВАТ “Полтавагаз”, яке повідомило, що згідно з правилами газопостачання подача газу має здійснюватися за наявності комерційного вузла обліку та коректора газу, яких у котельні немає. Необхідне ж обладнання коштує 37 тисяч гривень. Виділити такі кошти, за словами сільського голови, ні ЖКК, ні сільська рада не спроможні.
У ВАТ “Полтавагаз” запевняють, що жодного листа з відмовою у газопостачанні не надсилали.
– У 2008 році власнику теплогенераторних справді рекомендували обладнати котельню комерційним вузлом обліку газу, встановивши коректор. Адже згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 346 від 09.04.2008р. та Правилами обліку природного газу це – обов'язкова умова. Відповідно до Правил у разі відсутності вузла обліку спожитого газу оплата нараховуватиметься від паспортної потужності обладнання. Але протягом року власник – ПСП “Сад” – так нічого й не зробив, – розповідає начальник відділу зв'язків із громадськістю і ЗМІ “Полтавагазу” Олександр Бородай. – У жовтні цього року ВАТ надіслало ще одне попередження. Але про припинення газопостачання в ньому не було ні слова. Газ у мережі є, і підприємство може хоч зараз його використовувати. На мою думку, таким чином підприємство хоче просто спонукати всіх мешканців будинку перейти на індивідуальне опалення, уникнувши зайвих клопотів із ремонтом теплогенераторної.
Директор ЖКК “Мрія” Олексій Потебня переконує, що запускати котельню не вигідно не тільки кооперативу, а й… мешканцям. Бо вартість опалення однієї квартири, нарахована, виходячи з паспортної потужності котельні, за його підрахунком, становитиме для споживачів у місяць 800–900 гривень.
У свою чергу в головному управлінні житлово-комунального господарства облдержадміністрації здивовані цими розрахунками: такого тарифу, щоб за опалення квартири платили 800–900 гривень, не існує.
Ще напередодні опалювального сезону на засіданні комісії облдержадміністрації з питань підготовки народногосподарського комплексу області до роботи в зимовий період порушувалося питання опалення будинку в селі Біологічному. На той час про можливий зрив початку опалювального сезону в цій п'ятиповерхівці було відомо на всіх щаблях виконавчої влади. Обіцяли розібратися, навести порядок. Та віз і нині там. Тепер обговорюються варіанти, як допомогти людям у цій ситуації.
– У районі діє програма “Власний дім”, є досвід надання людям кредиту коштом районного бюджету під три відсотки у ситуації, коли постають перед проблемою переведення житла на автономне опалення. Пропонуємо таку допомогу й Біологічному. Краще встановити котел за п'ять – сім тисяч гривень, вартість якого за два роки окупиться, ніж збирати з людей десятки тисяч гривень на купівлю коректора, – говорить перший заступник голови Полтавської райдержадміністрації Микола Кононенко.
А депутати сільської ради на останній сесії вирішили закупити електрообігрівачі. Щоправда, тільки для пенсіонерів. Втім, минуло кілька тижнів, а коштів ще не виділили…
Тому людям, які залежать від ЖКК із промовистою назвою “Мрія”, нічого не залишається, як тільки… мріяти про тепло у власних домівках.

Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.