Ворог, який буде переможеним

Це день солідарності хворих на діабет та всіх причетних до боротьби з ним.
Діабет є причиною найбільш раннь
ої смертності (третє місце після серцево-судинної патології та злоякісних утворень). Початок третього тисячоліття констатував суттєве збільшення кількості хворих на цукровий діабет у світі (6–7% населення промислово розвинених країн). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у більшості регіонів спостерігається чітка тенденція до зростання числа хворих на діабет, зараз їх кількість у світі перевищила 200 мільйонів осіб.
Цукровий діабет – ендокринне захворювання, яке вражає підшлункову залозу. У хворих порушується обмін вуглеводів, білків, жирів, солей, вітамінів. Унаслідок цього відкладення запасів вуглеводів у печінці та засвоєння цукру тканинами знижується, і в той же час зростає його кількість в крові. Нормальний рівень глюкози в крові – від 3,5 до 5,5 ммоль натщесерце і через 2 години після вуглеводної їжі – не більше 7,2 ммоль/л.
Підступність хвороби насамперед у тому, що вже через кілька років після виявлення її ознак (якщо не проводити правильне та своєчасне лікування) в організмі виникають тяжкі порушення діяльності серцево-судинної і нервової систем, фіксуються зміни в нирках, печінці, погіршується зір, уражаються ноги. Це, як правило, призводить до різкого зниження працездатності.
Розвиткові діабету до певної міри сприяють різні інфекційні захворювання, психічні травми, харчові інтоксикації, отруєння і ряд інших чинників. Не останню роль відіграє й ожиріння. Спостереження свідчать, що у людей із надмірною вагою діабет зустрічається у 10 разів частіше, ніж у осіб нормальної статури.
Головними ознаками недуги є надмірна спрага, виділення великої кількості сечі, втрата ваги, незважаючи на підвищений апетит. Хворі страждають також на загальну слабкість, швидку втомлюваність, поганий сон, знижену працездатність, сверблячку шкіри, можуть з'являтися екзема та фурункули, випадають зуби.
Регулярними щорічними обстеженнями всіх членів сім'ї, суворим дотриманням рекомендованого ендокринологом режиму можна запобігти подальшому розвитку хвороби та ускладнень. До речі, при дотриманні правильного способу життя і систематичному лікуванні хворі на діабет є практично здоровими людьми. Створена державна програма “Цукровий діабет”, основною метою якої є зниження рівня захворюваності на цю недугу, зменшення ускладнень та покращення якості життя людей з цукровим діабетом.
Чому важливо попередити розвиток цукрового діабету? Він є причиною сліпоти у віці 20–75 років. 65 відсотків смертей від інсультів та інфарктів, понад 60 відсотків нетравматичних ампутацій – у хворих на діабет. Також саме у них розвивається близько 30% випадків ниркової недостатності. У вагітних з діабетом значно більший ризик порушень, які призводять до великих проблем зі здоров'ям у плоду.
За роки виконання програми збільшилось виявлення хворих на цукровий діабет (у 2007 році у Полтаві було виявлено 1098 хворих, а у 2008 році – 1204, за 9 місяців 2009 року – 900 хворих), покращився рівень діагностики лікування цієї недуги та її ускладнень (при 2-й міській клінічній лікарні відкрито кабінет діабетичної ступні, де щорічно обстежується та лікується близько 9 тисяч хворих), значно збільшився обсяг коштів, які виділяються на закупівлю препаратів інсуліну (забезпеченість інсулінами – 100%), розширилася мережа шкіл навчання хворих на цукровий діабет та їхніх родичів, створений реєстр хворих на цукровий діабет.
Медичні заклади міста здатні виявити діабет на ранніх стадіях його розвитку: при кожній поліклініці відкриті глюкозуричні пункти, проводяться дні діабету міста, обстежуються люди з факторами ризику захворювання на цукровий діабет, захворюваннями, при яких найчастіше виявляється діабет.
У лікуванні діабету на першому місці має бути дієтичне харчування. Адже саме не- дотримання дієти призводить до тяжких ускладнень, тому в спеціалізованому магазині “Кларисса” є великий вибір натуральної продукції вітчизняного та закордонного виробництва для здорового і різноманітного харчування на цукрозамінниках.
У випадку виявлення діабету необхідно одразу звернутися до дільничного або сімейного лікаря, ендокринолога, не розраховуючи на сумнівну допомогу ворожок, екстрасенсів, які не мають фахових знань із цієї проблеми. Адже кожен рік приносить нові наукові відкриття, які наближають день, коли діабет стане виліковним.
Якщо раніше лікарі ставили за мету навчити хворих жити з цією недугою, то сьогодні ми йдемо далі, змінивши гасло “Діабет – це спосіб життя” на “Діабет – це ворог, який буде переможеним”.

Ірена КАЙДАШЕВА
Головний ендокринолог Полтави,
заслужений лікар України
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.