З Карлівки до Санкт-Петербурга

Нині по-новому осмислюється минуле, необхідним і цікавим сьогодні стає те, що донедавна відкидалось або замовчувалось. Тож у карлівчан було чимало підстав для того, щоб розпочати збір матеріалів до книги, яка має вмістити усе відоме про історію району від найдавніших часів до сьогодення, а головне – про людей цього краю. Екскурс у нашу історію допомагають робити насамперед науковці з Полтави й Харкова. Але, щоб майбутнє видання було насичене багатим і достовірним інформаційним матеріалом, треба мати доступ до архівних фондів. Звичайно, не просто крізь товщу століть знаходити нові й достовірні факти з історії свого краю. Ускладнюють ситуацію фінансово-економічна скрута, роз’єднаність держав-сусідів. Це особливо дається взнаки, коли є потреба скористатися послугами Російського державного історичного архіву. Ймовірність знайти необхідні документи саме в Санкт-Петербурзі підсилює та обставина, що з 1849 року Карлівський маєток входив до володінь царської родини. Тож фонди Міністерства імператорського двору, Придворної контори великої княгині Катерини Михайлівни, де зберігаються плани маєтку, мають розширити перспективи дослідницької роботи. Але ж послуги копіювання потрібних матеріалів коштують десятки тисяч російських рублів згідно з існуючим прейскурантом Федерального архівного агентства. Тут на допомогу прийшли добродійники з числа земляків, яких знаходить координатор цієї важливої справи, заступник голови Карлівської районної ради Василь Каплоухий.
Так з’являється більше можливостей краще роздивитися нашу Карлівку на тлі великої історії. Зокрема, йдеться про щирого мецената Анатолія Асаула, уродженця Решетилівки, людини невичерпної душевної снаги. Свого часу він здобув вищу технічну освіту в Санкт-Петербурзі, де проживає й нині, поєднуючи практичну і наукову діяльність. У 2004 році за ініціативою і при безпосередній участі професора Анатолія Асаула було відновлено видання наукового журналу “Економічне відродження Росії”, що виходив у світ до 1917 року. Його головний редактор Анатолій Асаул є організатором численних російських науково-практичних конференцій, учасником міжнародних форумів. Він – засновник серії наукових видань (вже видано за його редакцією 35 томів), результати своїх досліджень оприлюднював на багатьох представницьких форумах, в тому числі й в Україні. Доволі довгий перелік праць заслуженого діяча науки РФ А.М.Асаула, які видані в співавторстві з українськими вченими. Його книги використовуються в навчальному процесі багатьох вузів нашої держави. З 2006 року він – почесний професор Полтавського університету споживчої кооперації України.
Як людина, що глибоко шанує національне коріння, Анатолій Миколайович активно підтримує українські традиції. Відтоді, як приїхав у Санкт-Петербург (з 1966 року), є членом громадської організації “Товариство ім. Т. Шевченка”, а з часу створення Українського товариства (1988 рік) бере активну участь у об’єднанні українців, що живуть в Санкт-Петербурзі, в популяризації культури своїх предків, традицій землі, на якій розпочався його родовід. Анатолій Асаул є фундатором Полтавського земляцтва в Санкт-Петербурзі. Ця неординарна людина завжди в центрі діяльності всієї української громади у місті на Неві. Плідною є співпраця з тамтешньою українською общиною “Славутич”, раду якої очолює уродженець Карлівки Ігор Петренко. Ініціатива цих добродіїв, підтримана заступником голови Полтавської обласної ради Володимиром Марченком та заступником голови комітету із зовнішніх зв’язків законодавчих зборів Ленінградської області Віталієм Клімовим, нещодавно підкріпилася підписанням договору про співпрацю між названими органами місцевого самоврядування.
Знаний вчений із міжнародним ім’ям займається й доброчинною діяльністю. Так, за безпосередньою участю А.М.Асаула у Решетилівці в 2006 році збудовано церкву Святого Миколая, при його підтримці видаються книги українських письменників. Торік наш уславлений земляк був нагороджений Почесною грамотою Полтавської обласної ради. Тоді він скористався нагодою відвідати й Карлівку, наш історико-краєзнавчий музей, перейнятися насущними проблемами вивчення минувшини. А в результаті місцеві дослідники мають доступ до цінних документів “По маєтку Карлівка Полтавської губернії Костянтиноградського повіту”. Одне слово, завдяки таким меценатам, як Анатолій Асаул, зникатимуть білі плями нашої історії, утверджуватиметься людська й національна гідність тих, хто не байдужий до свого минулого.

Лариса ГАВРИЛОВА
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.