Епідемія грипу: щоб “каліфорнія” не підклала свиню

Натомість Полтавська область поки що тримає протигрипозну оборону. “На мою думку, в області немає “пожежі”, пов'язаної з інфекцією. На восьмому тижні (лютий) 2008 року в області захворіло 19 тисяч 952 людини. І тоді ніхто не кричав “Рятуйте!”, – зазначила заступник голови облдержадміністрації, голова Державної надзвичайної протиепідемічної комісії при облдержадміністрації Надія Мякушко під час прес-конференції на тему профілактики захворюваності на ГРВІ та грип, повідомляє ОКІА “Новини Полтавщини”.
Полтавська влада з усією відповідальністю заявляє, що готова до будь-якого виклику, пов'язаного з епідемією.
Щоправда, епідемії, дякувати Богу, на Полтавщині поки що немає. А в разі спалаху грипу в області готові 223 ліжкомісця у боксованих відділеннях лікарень, повідомив начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктор Лисак. “У разі виникнення пандемії захворюваності на грип A/H1N1 ми зробимо заявку на 25 мільйонів гривень для вжиття першочергових заходів. Ці гроші потрібні будуть для закупівлі медичного обладнання, апаратури. Проте жодного випадку захворюваності на грип типу A/H1N1 на Полтавщині поки що не зафіксовано”, – сказав він.
Зараз в області працюють над попередженням цієї хвороби. Зокрема, на запобіжні заходи з місцевих бюджетів усіх рівнів виділили понад 6 млн грн. З обласного бюджету – 1,5 млн грн, які підуть на медикаменти та поповнення статутного фонду КП “Полтавафарм”. “При потребі кошти будуть виділені додатково”, – сказала Надія Мякушко, додавши: “Але ми не гасимо пожежі, бо нічого не горить”.
Однак буквально “згоріли” легені у 146 українців, життя яких уже забрав цьогорічний грип. Що робити, аби такого не трапилося з кожним із нас, розповіла на прес-конференції головний лікар обласної дитячої лікарні Наталя Кінаш. “Щоб імунна система була здоровою, перш за все повинна бути здоровою нервова система. Не варто також економити на сні, тому що організм повинен відпочивати 7–10 годин. Постійно слід провітрювати кімнату”, – радить лікар. Третім, не менш важливим, фактором зміцнення імунітету вона назвала харчування. “Ми виросли на тих продуктах, які є у зоні, де живемо. У даній ситуації ми повинні розуміти, що гарбузова каша для нашого шлунково-кишкового тракту – найкращий антиоксидант. Не треба їсти дорогих антиоксидантів, очищувачів кишечнику. Гарбузова каша з пшоном – найкращий очисник”.
Треба вживати моркву, але вітамін А засвоюється лише з жиром. “Зі сметаною чи олією морква буде дуже корисною”, – сказала Наталя Кінаш. Лікар наголосила: у процедурі охорони здоров'я медикаменти – не головне. “Якщо брати статистику фармацевтичну, то будь-який медикамент має ефективність десь відсотків на 30. І добре, якщо інші 70 є не токсичними. І взагалі паніка – це погано. Всі закуповують імуностимулятори упаковками. Але ж не можна підганяти організм імуностимулюючими препаратами. Дайте йому захист натуральними продуктами – часником, хріном, цибулею, гірчицею. Також корисні ароматичні масла, особливо масло ялівцю”, – зауважила головний лікар обласної дитячої лікарні.
Ще навесні, коли про епідемію “свинячого” грипу тільки-но заговорили, медики області наперебій радили застосовувати для його профілактики такі препарати, як арбідол, анаферон, амізон. Нині ж, в умовах повної їх відсутності в аптеках, лікарям не залишається нічого іншого, як пропагувати народні методи запобігання хворобі. А підприємливі люди, користуючись моментом, не соромляться напустити на пересічних полтавців трохи рекламного “диму”. Тому чомусь уже й не дивує поява на прес-конференції на тему профілактики ГРВІ та грипу… представників одного з хлібозаводів Полтави, які без зайвої скромності пропонували жителям області альтернативний засіб для зміцнення імунітету – продукцію власного виробництва.
Залишається сподіватися, що профілактика “свинячого” грипу, за яку вже під час епідемії так активно взялися медики, не буде в свинячий голос.
***
“Ситуація зі станом захворюваності нами повністю контрольована, але цього замало. Я звертаюся до кожного мешканця з наполегливим проханням подбати не тільки про своє здоров’я, але й про здоров’я оточуючих”, – з такими словами звернувся до кременчужан міський голова Микола Глухов. Він закликав співгромадян не нехтувати порадами лікарів, але в той же час не створювати паніки та ажіотажу.
Задля виконання постанови уряду в місті створено штаб, який працює під особистим контролем міського голови. Розроблено ряд заходів щодо підготовки лікарень до прийому хворих, заклади охорони здоров’я забезпечені необхідними медпрепаратами та медичним обладнанням, персонал пройшов відповідний інструктаж.
Як повідомив завідувач міськздороввідділу Валерій Литвиненко, усі медпрацівники забезпечені індивідуальними засобами захисту, з ними проведено необхідні інструктажі та поставлено відповідні задачі. Лікарні теж підготовлено до можливого прийому хворих, палати в інфекційних відділеннях боксовані, необхідного препарату “Таміфлю” придбано в достатній кількості, у разі потреби його видаватимуть безкоштовно, але тільки у стаціонарах.
Проблемою Кременчука, як і всієї Полтавщини, залишається нестача противірусних ліків у аптечній мережі: розкуплено піврічну норму відповідних медпрепаратів. Масовий ажіотаж призвів до того, що люди почали скуповувати навіть ті препарати, які раніше не користувалися попитом.
До розв’язання проблеми щодо забезпечення засобами індивідуального захисту відразу ж долучилися учні ПТУ № 5, які взялися пошити 30 тисяч марлевих повязок для працівників комунальних підприємств міста та перевізників.
За інформацією санепідемстанції у Кременчуці показник захворюваності на ГРВІ становить близько 2000 осіб. Ця цифра змінюється щодня і вже перейшла епідемічний поріг. Такий ріст фахівці пов’язують зі страхом пацієнтів, які почали звертатися до лікарів навіть при легких формах сезонної недуги.
У Комсомольську також створено оперативний штаб для координації дій у вирішенні питань профілактики та боротьби з поширенням пандемічного грипу й інших гострих респіраторних захворювань.
Зокрема, із фабрикою “Фламінго” підписано угоду про пошиття 200000 захисних масок. Зі свого боку Партія регіонів зініціювала виготовлення 500000 пов’язок, щоб забезпечити ними мешканців Комсомольська та Полтавської області. Частину масок передано до західних регіонів України. 25000 масок роздано безкоштовно.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.