Пам’яті Миколи Андрійовича Касьяна

Його унікальний метод мануальної терапії дозволив поставити на ноги тисячі безнадійно хворих із різних куточків світу. Пацієнтами Миколи Андрійовича були Генеральний секретар Всесвітньої Ради Миру Ромеш Чандра, Патріарх Московський і всієї Русі Алексій, перша космонавтка світу Валентина Терешкова, народні артисти Радянського Союзу Михайло Ульянов, Ростислав Плятт, Олексій Баталов, Георгій Жженов, Людмила Зикіна, Софія Ротару, Йосип Кобзон, Олександра Пахмутова, В’ячеслав Тихонов, а ще  – добрий десяток президентів, принців і принцес, королів і королев різних країн, вчених, політиків і, звичайно, простих людей. Із раннього ранку і до пізнього вечора біля подвір’я цілителя вишиковувалися довжелезні черги, а він трудився не покладаючи рук, поспішаючи допомогти кожному хворому. У 1993 році Миколу Касьяна було занесено до Книги рекордів Гіннеса як лікаря, який прийняв найбільшу кількість пацієнтів за рік.
Народився М.А.Касян 1937 року в селі Бережнівка Кобеляцького району. Питання вибору майбутнього фаху ніколи не поставало перед ним, бо походив він із давнього і знаного лікарського роду. Предки Миколи Касьяна працювали костоправами. І в 1960 році він закінчує Харківський медичний інститут. Одразу ж після цього приступає до роботи, вдосконалюючи набуті від діда-прадіда та інститутські знання і засновуючи свій, унікальний, метод мануальної терапії.
М.А.Касьян – автор першої вітчизняної монографії “Мануальна терапія при остеохондрозі хребта”, що двічі видавалася в Москві й за кордоном. Автор винаходу “Методика лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта за М.А.Касьяном” (1987 р.), автор перших методичних рекомендацій із мануальної терапії, затверджених Міністерством охорони здоров’я СРСР (1986 р.). Співавтор підручника “Лікувальна фізкультура та спортивна медицина для студентів вищих навчальних закладів”(1995 р.).
З 1995 року Микола Касьян – почесний академік Української медичної стоматологічної академії, почесний доктор медицини Італії. З 1996 р. – почесний академік Петербурзької медичної академії. З 1982 р. – відмінник охорони здоров’я СРСР, лікар вищої категорії.
При всій своїй завантаженості Микола Андрійович був активним учасником громадського і політичного життя. Неодноразово обирався депутатом Верхньодніпровської та Кобеляцької міської рад. У 1989 році обраний народним депутатом СРСР, членом Всесоюзного Фонду милосердя і здоров’я.
Лікувальна та громадська діяльність Миколи Касьяна відзначена численними державними нагородами: двома орденами князя Ярослава Мудрого, орденом “Знак пошани”, багатьма урядовими відзнаками, грамотами, медалями, церковними нагородами.
Вищою нагородою М.А. Касьяну назавжди буде непохитний авторитет його праць, щира любов та світла пам’ять людей, які знали і шанували Миколу Андрійовича.
Колектив Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської обласної ради висловлює щирі слова співчуття рідним і близьким Миколи Касьяна у зв’язку з тяжкою і непоправною втратою. В цю скорботну хвилину ми сумуємо разом із Вами, згадуючи щиру і велику людину, якою до останнього подиху залишався народний цілитель, славний син Полтавщини, лікар від Бога Микола Андрійович Касьян.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.