У Чигирині поставала велика українська нація

На початку урочистостей відбулася церемонія підняття Державного прапора України. Вітаючи всіх із цієї визначною датою, Віктор Ющенко назвав символічним факт її святкування у давній гетьманській столиці – Чигирині. "Тут, у Чигирині, поставала наша велика українська нація. Тут, на цій землі, – наш військовий початок і наша національна енергія. Тут народжувалося військо Богдана, яке звільнило наш дух і проклало шлях до нашої державної незалежності", – сказав Президент.
У запорізьких степах, зазначив він, творилися нова військова історія, суспільна й інтелектуальна еліта України, суттю якої були такі цінності, як свобода, вірність бойовому братерству, патріотизм. "Це – принципи нашої Козацької держави… Для нашого народу вона – життєва ланка тисячолітнього процесу державотворення України", – переконаний Віктор Ющенко.
У цьому контексті він наголосив на важливості відродження історичної пам'яті та історичної справедливості. Лише знаючи, хто ми і який шлях про-
йшли, переконаний Президент, ми будемо мати право на свободу і гідне майбутнє. Віктор Ющенко нагадав, що українська нація нарешті дізналася правду про справжню мету визвольної війни Богдана Хмельницького, про Івана Мазепу і Пилипа Орлика, про УНР та ЗУНР, про Голодомор і сталінські репресії, про подвиг УПА.
У своєму виступі Президент також наголосив, що метою своєї політики бачить розбудову сильної незалежної демократичної європейської Української держави. "Я хочу для України правди і свободи. Я хочу навести порядок у владі. Я хочу розчистити нашу землю від каст недоторканних політиків, які прагнуть не служити Україні, а правити нею", – сказав він.
Віктор Ющенко нагадав про пропоновані ним зміни до Конституції. "Мої дії – у новому і чесному законі, який я представив Верховній Раді України і всьому народу… Верховна Рада не почула мене, бо сили, які там правлять, не хочуть цього. Я звертаюся за підтримкою до кожного з вас, до всього українського народу. Ми маємо спільно стати на захист української державності як найвищої національної мети і цінності", – сказав Президент.
У місцевій церкві Святих Петра і Павла Глава Держави помолився за бого-
служінням із нагоди 360-річчя утворення Української козацької держави, яке відправив Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет.
З нагоди 360-річчя створення Української козацької держави в Чигирині Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Ющенко взяв участь у церемонії складання присяги ліцеїстами Київського військового ліцею імені Івана Богуна та Севастопольського військово-морського ліцею. Церемонія відбулася перед монументом в ознаменування боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького.
Президент висловив переконання, що свято в Чигирині має стати новою традицією нашої держави. "Щороку саме тут, у гетьманському Чигирині, в стінах цієї резиденції, наші юні воїни складатимуть свою клятву перед Україною. І цю клятву чутиме столиця Богдана. І наша земля, і наш народ знатимуть, що будуть жити вічно!"

Прес-служба облдержадміністрації
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.