Передові технології – запорука успіху

ЦІкавІсть до практичного до-свіду господарювання ЗАТ "Райз-Максимко" виявили керівники й спеціалісти агропідприємств, науковці, фахівці інших філій компанії "Райз". Адже за кілька років роботи "з нуля" компанія досягла світових показників якості й масштабів агровиробництва. Участь у заході взяли делегація Міністерства аграрної політики України, представники агрохімічних компаній, компаній – виробників мінеральних добрив, у тому числі відомої російської компанії "ЄвроХім", представники банківського та фінансового сектора, зарубіжні партнери компанії "Райз" – виробники новітньої сільськогосподарської техніки.
Варто зазначити, що ЗАТ "Райз-Максимко" спеціалізується на виробництві високоякісного насіння зернових культур, зокрема, кукурудзи, соняшнику, сої кращих світових брендів "Monsanto", "Pioneer", "Euralis", "Lembke", "Oseva"; пшениці та інших озимих і ярих культур – Інституту фізіології та генетики рослин НАНУ, Одеського селекційно-генетичного інституту та Інституту землеробства УААН, співпрацює з Миронівським інститутом пшениці ім. В.М.Ремесла УААН. Підприємство має шість власних насіннєвих заводів.
Для насіннєвих посівів у його структурі виділено 27 тисяч гектарів. За обсягами та асортиментом сортів і гібридів власного виробництва ЗАТ "Райз-Максимко" займає одне з перших місць в Україні. Вирощування культур здійснюється за прогресивними інтенсивними технологіями з використанням сучасної грунтообробної, посівної та збиральної техніки. Саме з демонстрації комбайнів, тракторів, сівалок, обприскувачів провідних світових марок "John Deere", "Kverneland", "Blu-Jet", "Fliegl" та інших і розпочали презентацію.
Але День поля – це не лише виставка досягнень, а й нагода обмінятися досвідом та думками. Організатори заходу – президент ЗАТ "Компанія "Райз" Віталій Цехмістренко та віце-президент з питань агровиробництва та переробки, генеральний директор ЗАТ "Райз-Максимко" Юрій Колєснік – зробили все можливе, аби наочно продемонструвати аграріям повний технологічний ланцюжок: від виробництва продукції рослинництва до її переробки та зберігання.
Оглядаючи площі на території Лубенської філії ЗАТ "Райз-Максимко", учасники зупинилися біля поля, де щойно було зібрано кукурудзу й отримано високу врожайність – 94,7 ц/га. Нині тут триває підготовка грунту під посів озимини, вноситься безводний аміак. Ця нова технологія використання рідких добрив, якій давно віддали перевагу в "Райзі", й стала родзинкою Дня поля. Адже вона дозволяє отримувати високі врожаї й економити на мінеральних добривах.
Фахівці компанії докладно розповіли аграріям про переваги безводного аміаку. Зокрема, одиниця азоту в ньому значно дешевша, ніж у твердих азотних добривах, а всі операції з транспортування та внесення повністю механізовані. До того ж аміачна форма азоту закріплюється в грунті і не вимивається в осінньо-зимовий період. Ця особливість дозволяє вносити його пізньої осені, коли середньодобова температура грунту не перевищує 10 градусів. Серед переваг над гранульованими добривами – висока технологічність внесення, рівномірний розподіл в орному шарі та більша доступність азоту рослинам. І ще один вагомий аргумент: ця технологія на 35% здешевлює вартість азотних добрив порівняно з карбамідом та аміачною селітрою. Нині, пройшовши нелегкий шлях пошуків оптимальних технологічних рішень, компанія "Райз" пропонує свою допомогу у впровадженні цієї передової технології в комплексі.
Також учасники заходу ознайомились із роботою  Червонозаводської філії ЗАТ "Райз-Максимко" (колишнього Лохвицького цукрового заводу) та побували на елеваторі компанії – найпотужнішому у світі елеваторі баночного типу. Його проектна потужність – 420 тисяч тонн одночасного зберігання зерна, він повністю автоматизований і відповідає всім міжнародним вимогам щодо екології та якості зерна. Завершився День поля пленарною частиною.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.