На Покрову – чисті лани і повні комори

– Сіяли в основному піонерівські гібриди, з абсолютним дотриманням відповідних технологій, – розповідає Валентина Кропивна. – Урожай був би ще більшим, якби не пилові бурі, які пройшли в червні посівами кукурудзи й цукрового буряку. Однак пересівати ушкоджені поля було вже пізнувато, тож усю надію покладали на підживлення культур, і рослини своєчасно відновили вегетацію. Нині ж чекаємо дощів, вони ой як потрібні озимим культурам, – каже Валентина Кропивна.
В "Октані" в оптимальні терміни посіяли близько 700 гектарів озимих. Оскільки зазначене сільгосппідприємство є насіннєвим, то тут і використовують посівний матеріал власного виробництва, а для сортооновлення закупляють елітне насіння. Приміром, цього року придбали 10 тонн озимої пшениці сортів Нота, Оградська, Єрмак, Краснодарська 99, російської селекції, та Київського інституту фізіології й генетики рослин.
 Повністю, більш як на 900 гектарах, провели зяблеву оранку, внісши мінеральних добрив понад 200 кг/га у діючій речовині. У господарстві утримують худобу, тож на поля вивозяться й органічні добрива, кожен гектар їх отримує більш як по 2 тонни. А ще – для збереження вологи навесні тут проводять осіннє вирівнювання грунтів. Загалом обробіток (дискування) звільнених площ проводять відразу після збирання попередника, залишаючи на полях пожнивні рештки, до яких додається ще й аміачна селітра, а вже через 12 днів проводиться глибока оранка.
Варто зазначити, що ті, хто працює в полі, мають 3-разове харчування. Згідно з нормативами механізатори забезпечуються спецодягом. Такі увага й повага до працівників дають свої результати – вони старанно виконують свої планові завдання.
– На добре слово заслуговують комбайнери Сергій Копиця та Анатолій Бондар, трактористи Григорій Шевченко, Вадим Шут, брати Валерій і Володимир Реви,  механізатори Михайло Калюжний та Олег Різник, – розповідає Валентина Кропивна.
Загалом осінь – це час завершення сільськогосподарського року й пора підбиття підсумків економічної діяльності аграріїв. За словами генерального директора ТОВ "Октан", депутата обласної ради Олега Кулініча, нинішній рік був складним і щодо догляду за посівами, і в економічному плані. Наприклад, цього року сільгосппідприємство реалізувало рослинницької продукції майже на 1000 тонн більше, ніж торік, відповідно й виручка мала б збільшитися приблизно на мільйон гривень, але вона зменшилася у порівнянні з минулим роком більш як на 100 тисяч гривень. Водночас ціни на матеріально-технічні засоби виробництва (міндобрива, засоби захисту рослин, пально-мастильні матеріали, запчастини, техніку) зросли в 1,5 – 3 рази. На 30% зросла й заробітна плата працюючих у господарстві. Така ситуація на аграрному ринку не дає можливості сільгосппідприємству нормально розвиватися, вважає Олег Кулініч. Скажімо, в господарстві назріла потреба заміни тваринницького стада на більш продуктивне, поки що його збільшують тільки власним ресурсом. Мають намір тут організувати й власну переробну галузь, однак усе це потребує значних капіталовкладень. Тож поки що в "Октані" працюють над вдосконаленням того, що вже мають, збільшенням рентабельності рослинництва, поліпшенням тваринницької бази, збереженням трудового колективу сільгосппідприємства, де працює близько 120 чоловік.
Нині в господарстві триває розрахунок із селянами за оренду земельних паїв. За кожен пай орендодавець отримає по 500 кг пшениці за ціною 800 грн/т, а пізніше – стільки ж кукурудзи, 20 кілограмів олії, 50 кілограмів цукру, а ще – транспорт-ні послуги та корми для худоби, яких у господарстві заготовили 150 відсотків від потреби.
Отже, свято Покрови в "Октані" зустрічають із хорошим настроєм і достатком, бо поля в господарстві оброблені, а комори повняться збіжжям.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.