Впорядковане сміття – врятована екологія

Фактично ж увесь цей час, доки економічні негаразди поволі перетворювали цей важливий екологічний об'єкт на довгобуд, сміття із райцентру та сусідніх із Зачепилівкою сіл звозили на стихійне, несанкціоноване сміттєзвалище. Розташоване буквально в одному кілометрі від села, воно становило неабияку екологічну загрозу, особливо влітку, коли сміття починало горіти. Тож із відкриттям нового полігона місцеві жителі вдихнули спокійно в буквальному розумінні.
Новий полігон відповідає всім вимогам санітарної безпеки, розповів під час його відкриття начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Анатолій Глоба. Основа полігона вкрита спеціальною плівкою, що попереджає потрапляння шкідливих речовин у грунтові води, тут передбачене пошарове відсипання, є система контролю забруднень. Полігон розрахований на 113 тисяч кубометрів сміття і щонайменше – на 20 років експлуатації.
– Відкриття полігона твердих побутових відходів у Зачепилівці – добрий знак, адже проблема зберігання виробничих і побутових відходів стоїть перед кожною територіальною громадою області, – зазначив  під час відкриття голова обласної ради Олександр Удовіченко. – Але вирішувати її потрібно цивілізованим шляхом, у комплексі: запровадити роздільне збирання відходів, їхнє сортування, збудувати підприємства з переробки.
Із ним повністю погоджується голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан:
– Якщо не ввести роздільне збирання відходів та їх переробку, дуже швидко новозбудовані полігони переповняться. Постане питання про будівництво додаткових, а це – знову ж таки чималі кошти. Та скільки б ми не будували, не насаджували дерев – не зможемо покращити екологічну ситуацію, доки не змінимо своє ставлення до середовища, в якому живемо.
Папір, скло, пластик та інші побутові відходи не повинні скидатися в одну сміттєву урну. Це – принцип  роздільного сортування сміття, розповсюджений у світі й нині започаткований в Україні. До речі, робота з роздільного збирання відходів та їх подальшої утилізації вже розпочата в області. Піонерами у цій справі стали міста Миргород і Кременчук. Обласна рада підтримує громади – за кошти обласного бюджету для районів і міст придбано комунальну спецтехніку, контейнери для збирання відходів. Планують налагодити цю роботу і в Новосанжарському районі.
– Показником рівня цивілізованості суспільства є ставлення до проблеми сміття, – зазначив заступник голови районної ради Борис Федоренко. – У нас ця проблема, на жаль, стала глобальною, а самі сміттєзвалища є фактором антропогенного навантаження на довкілля. Тому головне завдання влади у цьому питанні – ввести жорсткий контроль за вивезенням сміття, а також за роботою самого полігона, його обслуговуванням, забезпечити організацію сортування й переробки сміття, щоб хороша справа такою і залишалася.
Олександр Удовіченко подякував будівельникам ТОВ "Євробудсервіс" за якісну роботу та вручив їм відзнаки обласної ради. Разом із заступником голови облдержадміністрації Сергієм Ясинським він розрізав символічну стрічку, відкривши новозбудований екологічний об'єкт. В урочистостях також взяли участь депутат обласної ради Костянтин Боровик, заступник голови райдержадміністрації Віктор Куць, Новосанжарський селищний голова Андрій Река, Зачепилівський сільський голова Михайло Заріцький.
Новозбудований полігон допоможе місцевій владі й жителям у збереженні та охороні довкілля. Старе ж сміттєзвалище чекає рекультивація, на яку також необхідні сотні тисяч гривень. А на черзі – спорудження полігонів для твердих побутових відходів у Хоролі, Оржиці та Великій Багачці.
Біогаз із побутових відходів
почали видобувати на міському сміттєзвалищі в Кременчуці
Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
Журналіст
На Деївській горі Кременчука, де розташоване міське сміттєзвалище, розпочалася санація полігона побутових відходів та видобуток біогазу. Це перший подібний в Україні проект, який реалізується спільно із німецькими інвесторами. Відповідну угоду рік тому було укладено між Полтавською облдержадміністрацією, міською радою Кременчука та компанією “ХААЗЕ”, яка має досвід створення заводів з переробки сміття. Нині ж компанія реалізувала першу частину інвестиційного проекту, пробуривши свердловину для видобутку біогазу, який накопичується у надрах звалища. Нещодавно голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, міський голова Кременчука Микола Глухов та керівники німецької компанії в урочистій обстановці запалили факел. Ця подія ознаменувала початок видобутку біогазу, який використовуватимуть для вироблення електроенергії для потреб наддніпрянського міста.
Планується, що згодом компанія “ХААЗЕ” пробурить ще п’ять свердловин, а також збудує сміттєпереробний завод, який дозволить утилізувати сміття, отримуючи при цьому біогаз та електроенергію. Орієнтовна вартість проекту складатиме 30 мільйонів євро. Частину необхідної суми буде залучено за рахунок продажу Україною квот на викиди по лінії Кіотського протоколу.   
Валерій Асадчев під час урочистого відкриття зазначив, що німецька компанія спершу хотіла реалізувати цей проект на території Полтави, що дозволило б зняти давно наболілу проблему переповненого Макухівського полігона твердих побутових відходів, але керівництво компанії не змогло дійти згоди із владою міста Полтави. Тому Валерій Асадчев запропонував варіант із Кременчуком, де охоче відгукнулися на вигідну інвестиційну пропозицію.
“Зоря Полтавщини”, 3 стор., 2_10_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.